Ce se intampla cand CIM este activ doar intr-o perioada a lunii? Cum se calculeaza CAS si CASS?

cim activcim cu timp partial de muncacas si cass angajaticas si cass 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De la 1 ianuarie 2018, Codul Fiscal va suferi modificari semnificative, iar una dintre cele mai importante consta in faptul ca acele contributii sociale obligatorii vor trece de la angajator la angajat.

Aceasta norma a ridicat multe semne de intrebare, atat angajatorii cat si angajatii fiind preocupati cu ce se va petrece incepand cu anul viitor.

Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza:

Majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, dupa cum urmeaza:

            de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere,   
             de la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv.


Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale...citeste mai multe despe modificarile Codului Fiscal aici >>>


"Un angajat (cu norma intreaga) are in luna noiembrie 7 zile lucrate, 5 zile absente nemotivate (fara decizie de suspendare CIM) si 9 zile fara contract (contractul se reziliaza in data de 17 noiembrie). Totalul venitului brut realizat in luna noiembrie este de 766 lei. In acest caz, cum se determina baza de calcul pentru CAS si CASS conform OG 4/2017? In zilele de absente nemotivate, pentru care nu exista o decizie de suspendare CIM, contractul se considera suspendat?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Incepem prin a mentiona ca, potrivit art. 140 alin. (92) din Codul fiscal, in cazul castigului lunar brut prevazut la art. 139, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.


IMPORTANT!

Prevederea se aplica si in ceea ce priveste contributia angajatorului la sistemul de sanatate.

In acest context, baza de calcul al CAS si CASS individual atunci cand castigul lunar brut este sub nivelul salariului minim brut pe tara este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ .

...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim activcim cu timp partial de muncacas si cass angajaticas si cass 2018

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce se intampla cand CIM este activ doar intr-o perioada a lunii? Cum se calculeaza CAS si CASS? Nota: 4.08 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]