Negocierea colectiva 2018. Formulare informative pentru negocierea salariilor

negocierea colectiva 2018negociere salariu 2018salariul net 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avand in vedere ca incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor trece de la angajator la angajat, salariile ar putea fi diminuate, asa ca firmele trebuie sa gaseasca modalitati pentru a gestiona aceasta situatie. Negocierea colectiva va fi obligatorie, iar angajatii trebuie sa demareze aceste proceduri.


Pe de-o parte salariatii sunt ingrijorati de faptul ca veniturilor vor fi mai mici, daca vor plati din propriul buzunar CAS si CASS. Pe de alta parte, angajatorii nu stiu cum sa procedeze pentru ca firmele si profitul acestora sa nu fie afectate.

Cresterea salariilor pe care va trebui sa o dispuna angajatorul pentru ca veniturile nete ale salariatilor sa nu scada amplifica povara fiscala actuala a firmelor, astfel incat singura solutie, in multe cazuri, va fi ca acestea sa recurga la disponibilizari... Dar nu insistam, acestea sunt calculele economice; in ceea ce ne priveste ne vom concentra asupra aspectelor juridice privind modul in care urmeaza sa fie aplicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 902 din 16 noiembrie 2017, care prevede ca, prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011:
 
- in unitatile in care nu exista incheiat contract colectiv de munca este obligatorie initierea negocierii colective pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017;
 
-  in unitatile in care exista in curs un contract colectiv de munca este obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare.

 
Aceste negocieri se vor desfasura in intervalul 20 noiembrie 20 decembrie 2017.
 
Mentionam de la inceput faptul ca textul ordonantei a intrat in vigoare fara nicio consultare prealabila cu partenerii sociali...citeste mai multe aici despre negocierea colectiva >>>


Angajatorii romani vor fi nevoiti sa initieze negocieri colective

In acest context, angajatorii romani vor fi nevoiti sa initieze negocieri colective pentru a respecta norma de a trece contributiile sociale catre salariati.

Angajatorul nu poate fi obligat in nici un fel la incheierea unui contract colectiv sau a unui act aditional la contractul colectiv.
 
Aceasta obligatie le revine tuturor angajatorilor, indiferent de numarul de salariati. Chiar daca are sub 21 de salariati, deci nu ar avea in mod normal obligatia de a negocia un contract colectiv de munca angajatorul este obligat sa initieze negocierea, in vederea aplicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017.

 
...descarca de aici un Formular informativ de notificare negocieri salarizare >>>

...descarca de aici un Formular informativ PROCES VERBAL DE NEGOCIERE SALARIALA >>>

...descarca de aici un Formular informativ convocare alegere reprezentanti ai salariatilor >>>



Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie contributiile sociale trec in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.

Cu alte cuvinte, se transfera catre salariat 20 de puncte, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator.

Asadar, 35% din salariul brut vor fi contributii retinute de angajator pentru salariat, iar contributiile de 2,75% ramase in seama angajatorului, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, etc.


Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) va fi de 10% si va fi datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.

Din anul 2018, impozitul va scadea de la 16% la 10%, iar salariul minim brut pe economie va creste de la 1.450 lei la 1.900 lei.
 

Asadar, angajatorii trebuie sa demareze negocierile colective, iar daca vor stabili sa mareasca salariul brut al angajatilor acestia vor fi nevoiti sa incheie un act aditional la contractul de munca.

Este demn de mentionat ca si salariatii pot declansa aceste negocieri, in special daca remarca dezinteres din partea angajatorilor. Acestia pot declansa chiar un conflict colectiv de munca, pentru a le fi solutionate problemele.


ATENTIE! Chiar daca vor trece CAS si CASS in seama salaritilor, nu acestia trebuie sa mearga sa-si plateasca contributiile la Fisc. Ba chiar din contra, tot angajatorii vor fi nevoiti sa le plateasca, pentru a nu fi sanctionati.

De asemenea, daca angajatorii trebuie sa creasca veniturile, ca urmare a majorarii salariului minim brut sau pentru a asigura acelasi venit pentru cei care castiga un salariu brut mai mare de 1.900 de lei, acestia trebuie sa aiba in vedere ca trebuie sa transmita catre REVISAL toate modificarile.

Actele aditionale la CIM trebuie incheiate inainte de a intra in vigoare, iar aceste informatii trebuie transmise catre REVISAL pana la 1 ianuarie 2018, cand modificarile Codului Fiscal vor intra in vigoare.

Va prezentam mai jos un calculator salarii valabil de la 1 ianuarie 2018
calculator salariu




NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
negocierea colectiva 2018negociere salariu 2018salariul net 2018

Data aparitiei: 07 Decembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Negocierea colectiva 2018. Formulare informative pentru negocierea salariilor Nota: 3.69 din 5 - 27 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]