Inspectia Muncii: noile tehnologii schimba radical conditiile de munca

inspectia muncii controale 2017norme ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectia Muncii este preocupata de evolutiile pietei muncii europene, de noile provocari privind mentinerea echilibrului intre nou si vechi.

Inspectia Muncii, in calitate de membra a Comitetului Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii (en.: SLIC) din cadrul Comisiei Europene, participa la reuniunile bianuale ale SLIC, care se organizeaza, prin rotatie, de catre tara care detine presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Delegatia Inspectiei Muncii, condusa de Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, a participat la lucrarile celei de-a 73-a Reuniuni plenare a SLIC si ale Zilei tematice, organizate la Tallin de Inspectoratul de Munca din Republica Estonia si Secretariatul SLIC din cadrul Directiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune a Comisiei Europene.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a afirmat ca prioritatile identificate sunt dezvoltarea unei Europe deschise, inovatoare, sigure, digitale si incluzive. In domeniul ocuparii fortei de munca, viitorul muncii in Europa se concentreaza pe schimbari in societate si pe piata muncii, in care se pune accentul pe dimensiunea digitala, inclusiv pe solutiile electronice si pe societatea informationala.

In cadrul Zilei tematice, SLIC a organizat conferinta privind securitatea si sanatatea in munca (SSM) cu tema Noile forme de munca si SSM care a reunit experti, autoritati de reglementare, cadre universitare, inspectori, angajatori si angajati. Acestia au abordat nevoile si provocarile viitoare din diferite unghiuri, de la o privire de ansamblu la o experienta reala din domeniu. De asemenea, a fost dezbatut modul in care toate aceste schimbari afecteaza aspectele legate de sanatatea si securitatea in munca si sarcinile care se afla in fata inspectoratelor de munca.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: "Pietele muncii trec printr-o schimbare fundamentala, care nu este o criza, ci mai degraba o revolutie a muncii. Este important sa intelegem situatia si noile provocari cu care ne confruntam. Atitudinea fata de munca a evoluat semnificativ, metodele de productie s-au schimbat. O slujba pe durata intregii vieti profesionale tine de domeniul trecutului, la fel si zilele lucratoare de la 9 la 5, iar conceptul de relatie de comanda si control a devenit depasit: oamenii doresc sa se dezvolte la locul de munca, sa se afle in raport de egalitate cu superiorii, sa isi organizeze timpul de lucru in functie de propriile dorinte si constrangeri si sa isi negocieze conditii de munca personalizate.

Pentru multi dintre oameni s-au dus si vremurile in care au putut obtine o educatie tertiara gratuita sau cand au prins o slujba buna si au urcat pe scara corporatista in aceeasi companie pana la pensionare. Noile tehnologii schimba conditiile de munca, aceasta e din ce in ce mai mult bazata pe proiecte, iar noile generatii care intra in randul fortei de munca au asteptari si obiceiuri diferite. In acelasi timp populatia imbatraneste, companiile sunt tot mai multiculturale si mai diversificate. Ca inspectori de munca, trebuie sa ne asiguram ca asteptarile ridicate si standardele europene de securitate si sanatate in munca vor fi urmarite si in cadrul locurilor de munca netraditionale. Totodata, nu trebuie sa uitam ca vechile locuri de munca vor exista in continuare si ca va fi nevoie de ele. Cum sa gasim echilibrul intre nou si vechi, sa asiguram in acelasi timp securitatea si flexibilitatea si sa ne facem si munca, sa ii mentinem pe oameni motivati, in siguranta si sanatosi? Aceasta este provocarea majora careia trebuie sa ii faca fata angajatori, angajati, legislatori si inspectori ai mediului de munca deopotriva".



Sursa: Inspectia Muncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia muncii controale 2017norme ssm

Data aparitiei: 23 Noiembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectia Muncii: noile tehnologii schimba radical conditiile de munca Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]