Modificarea contractelor colective de munca este obligatorie. Ce a decis tacit Guvernul

modificare contract colectiv de munca 2017cas si cass angajatitrecere cas si cass angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Transferul contributiilor sociale in seama salariatilor va duce la o serie de modificari importante, mai ales in ceea ce priveste contractele de munca. In acest sens, se pare ca Guvernul deja a decis tacit ca modificarea acestora va fi obligatorie, in perioada imediat urmatoare.

Asa se face ca, initierea negocierii colective, in unitatile in care nu exista incheiat un contract/acord colectiv de munca, este obligatorie pentru punerea in aplicare a noilor modificari ale Codului Fiscal, in celelalte unitati fiind obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare, a decis Guvernul, introducand obligatii care nu erau incluse in forma lansata in dezbatere publica a unei ordonante, informeaza Profit.ro.


In acest context, a fost publicata in Monitorul Oficial OUG nr. 82/2017:

"Art. VII. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in unitatile in care nu exista incheiat contract/acord colectiv de munca,’ initierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) si (5) din Legea nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare.

(3) In aplicarea prevederilor alin. (1)—(2) si prin derogare de la prevederile art 135 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in unitatile in care nu exista sindicat reprezentativ afiliat la o federatie reprezentativa la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de munca sau a actelor aditionale, dupa caz, pot participa reprezentanti ai federatiei sindicale, in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii salariatilor."



In acest context, angajatorii romani vor fi nevoiti sa initieze negocieri colective pentru a respecta norma de a trece contributiile sociale catre salariati.

Toate aceste reguli vor trebui aplicate in intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017.



CAS si CASS in seama angajatilor si diminuarea impozitului pe venit, publicate in Monitorul Oficial

Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie, contributiile sociale trec in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.

Cu alte cuvinte, se transfera catre salariat 20 de puncte, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator.

Asadar, 35% din salariul brut vor fi contributii retinute de angajator pentru salariat, iar contributiile de 2,75% ramase in seama angajatorului, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical...citeste mai multe detalii despre contributiile sociale aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare contract colectiv de munca 2017cas si cass angajatitrecere cas si cass angajat

Data aparitiei: 17 Noiembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea contractelor colective de munca este obligatorie. Ce a decis tacit Guvernul Nota: 3.2 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]