Modificarile din Codul Fiscal vor avea un efect negativ. Scaderea investitiilor straine si a crearii locurilor de munca

cas si cass 2017legea 227/2017modificari cod fiscal 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trecerea contributiilor sociale in seama salariatilor si restul masurilor fiscale ingrijoreaza mediul de afaceri, in contexul in care acestea ar putea produce dezechilibre majore pe piata muncii din Romania. De asemenea, ar putea afecta serios economia tarii, iar bugetul de stat nu va avea de castigat.

Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri - ABSL Romania-  a analizat Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea legii nr 227/2015 privind Codul Fiscal si considera ca implementarea acestora poate afecta negativ competitivitatea Romaniei pe plan international in cadrul industriei reprezentate de asociatia noastra, descurajand si mai mult investitiile straine in acest domeniu - dupa inregistrarea unui declin al acestora de 17% in primele 8 luni ale anului 2017, conform statisticilor Bancii Nationale.

De asemenea, consideram ca procesul privind transparenta decizionala si consultarea cu mediul de afaceri, precum si introducerea unor schimbari in legislatia fiscala, cu un termen de implementare de minim 6 luni, potrivit principiului predictibilitatii si stabilitatii statuate in Codul Fiscal, este mai potrivit in acest caz, decat adoptarea unei Ordonante de Urgenta.

Industria serviciilor pentru afaceri contribuie semnificativ la cresterea economica a Romaniei, activand cu peste 250 de companii (120.000 de angajati) si reprezentand aproximativ 2% din PIB-ul Romaniei. Aceasta industrie inregistreaza o dezvoltare sustinuta, proiectiile de crestere anuala fiind de 15%-20% pentru urmatorii ani, in conditii de stabilitate legislativa si politica - conform studiului de anul acesta al industriei, realizat de KPMG pentru ABSL.

Companiile membre ABSL considera ca predictibilitatea mediului de afaceri este un factor cheie al cresterii economice, iar modificarea brusca si semnificativa a programului fiscal, fara consultari cu mediul de afaceri sau fara studii aprofundate de impact, prezinta motive de ingrijorare cu privire la economia romaneasca in ansamblu, cu efecte imediate asupra dezvoltarii industriei noastre si crearii de noi locuri de munca.


Astfel, cu privire la propunerile proiectului de OUG, ABSL considera:

1.Transferarea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului este inoportuna din urmatoarele rationamente:

-Aceasta modificare a legislatiei nu are niciun impact pozitiv asupra incasarilor bugetare.

-Nu poate fi garantata mentinerea castigurilor nete ale salariatilor la nivelul actual, in vederea compensarii schimbarii de legislatie in mediul privat. Acest lucru poate conduce la dezechilibre pe piata fortei de munca intre companiile de stat (unde Guvernul poate controla/impune mentinerea salariilor nete) si cele private.

2.Relaxarea impozitarii pentru anumite categorii de contribuabili (PFA) este binevenita pe termen lung, intrucat sustine antreprenoriatul, care este esential in stimularea cresterii economice pe termen lung, insa ar trebui facuta o analiza holistica a impactului propunerilor, intrucat acestea ar putea stimula utilizarea abuziva a acestor structuri ca alternative la contractul de munca, avand efecte negative insemnate asupra incasarilor bugetare.

3.Impozitul pe veniturile microintreprinderilor:

Consideram ca mentinerea caracterului optional al platii impozitului pe venit, respectiv profit, este necesara, in limita unor criterii clar definite, intrucat:

-Aproximativ 80% dintre companiile din Romania inregistreaza o cifra de afaceri inferioara pragului de 1 mil EUR, iar o buna parte dintre acestea evolueaza la limita profitabilitatii, indeplinind insa un rol fundamental in crearea locurilor de munca si plata taxelor aferente catre stat.

-Ca urmare a noilor propuneri din partea Guvernului, toate companiiile care inregistreaza o rata a profitului inferioara pragului de 6% vor plati un impozit mai mare decat cel prezent, existand astfel riscul cresterii numarului de insolvente cu toate efectele acesteia: blocajul financiar, cresterea somajului si scaderea incasarilor bugetare aferente.

-Eliminarea conditiei ca 80% din venituri sa provina din afara sferei activitatilor de consultanta, coroborat cu presiunile expuse mai sus poate stimula abuzul folosirii acestor structuri ca forma alternativa de remuneratie pentru activitatile dependente.

-Anumite activitati cu ciclu lung de productie, cum ar fi constructiile, proiectele din industria petrolului sau chiar productia de software nu prezinta o corelatie anuala intre venituri si cheltuieli, inregistrand pierderi in primii ani ai proiectelor mari si profit dupa livrarea acestora.

Prin aplicarea noilor prevederi, aceste companii nu vor putea utiliza pierderea fiscala din primii ani ai proiectelor in anii fiscali ulteriori, in care se culeg roadele muncii anterioare. Astfel, aceste companii vor fi nevoite sa bugeteze o rata mai mare a profitului, riscand sa devina necompetitive pe piata internationala si sfarsind prin a plati mai putine taxe la bugetul de stat – a se vedea si paragraful privitor la impozitarea angajatilor din industria IT, un alt factor care va impacta negativ competitivitatea firmelor romanesti producatoare de software pe plan international, cu efecte negative in incasarile bugetare.

4.Noile reglementari vor afecta negativ venitul net al angajatilor din industria de IT, prin aplicarea noii cote de impozitare cu 10%.

Mentionam ca, in ultimii ani, aceasta industrie a cunoscut o dezvoltare fulminanta prin retinerea fortei de munca inalt calificate in Romania tocmai ca urmare a interventiei salutare a statului, prin scutirea impozitarii pentru aceasta categorie de salariati – contribuind astfel semnificativ la cresterea incasarilor bugetare.

Cererea de forta de munca in acest domeniu pe piata internationala este imensa, iar mobilitatea fortei de munca in secolul 21 este extrem de mare.

Este astfel clar ca aceste resurse extrem de valoroase pentru economia romaneasca vor fi acum profund dezavantajate, iar migrarea lor (impreuna cu proiectele coordonate de acestea) catre destinatii mai atractive va fi semnificativ sporita, avand un potential efect negativ in cascada asupra incasarilor bugetare.

Astfel, ABSL considera ca operarea in conditii de risc ridicat si impredictibilitate va face din ce in ce mai dificila atragerea de noi proiecte pe piata romaneasca si promovarea Romaniei ca destinatie atractiva si competitiva pentru investitorii din aceasta industrie.  

Ca urmare a celor expuse mai sus, propunem reconsiderarea imediata a acestor masuri si dezbaterea lor cu reprezentantii mediului de afaceri, ABSL asigurand Guvernul ca va aloca resurse pentru grupuri de lucru in dezbaterea acestor teme si va veni cu propuneri concrete ca alternative viabile la asigurarea cadrului legislativ propice dezvoltarii industriei noastre si economiei Romaniei.  


Sursa: Mediafax

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cas si cass 2017legea 227/2017modificari cod fiscal 2017

Data aparitiei: 27 Decembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarile din Codul Fiscal vor avea un efect negativ. Scaderea investitiilor straine si a crearii locurilor de munca Nota: 3.6 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]