Beneficii pentru angajatii din administratia publica: sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca

spor angajati administratie publicaspor bugetarispor conditii de munca vatamatoare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum se preconiza, odata cu adoptarea legii salarizarii unitare, urmeaza sa intre in vigoare si sporurile pentru conditii de munca vatamatoare sau periculoase.

Este vorba despre lucratorii din administratia publica locala, care vor beneficia de sporuri de pana la 15% din salariul de baza, prevazut de Legea–cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Asa prevede Regulamentul privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca si criteriile de acordare a acestuia pentru angajatii din administratia publica locala, care a fost aprobat printr-o Hotarare de Guvern.

Locurile de munca pentru care se acorda acest spor sunt acelea care presupun conditii de munca periculoase, constatate in urma efecturarii determinarilor sau, dupa caz, expertizarilor de specialitate, conform informatiilor de pe site-ul Guvernului.

Aceste date sunt sustinute de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) intr-un act normativ pus in dezbatere publica. Aceste sporuri se vor acorda de abia incepand cu 1 ianuarie 2018.

Momentan, actul se afla in dezbatere publica si va produce efecte la nivel de tara doar dupa ce va publicat in Monitorul Oficial.

La stabilirea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca se au in vedere: existenta factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului, intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la actiunea factorilor nocivi, existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, care determina un risc de imbolnavire sau de accidentare, structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca

Nivelul sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca este de:

  •     Pana la 15% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 4 factori de risc
  •     Pana la 10% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 3 factori de risc
  •     Pana la 5% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 2 factori de risc.

Cuantumul sporului se stabileste prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de baza in luna respectiva, corespunzator timpului efectiv lucrat.

Sporul prevazut se acorda in conditiile in care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, dupa caz, de expertizare a locurilor de munca, s-au avut in vedere urmatoarele aspecte:
  •     Inregistrarea de imbolnaviri profesionale ca urmare a activitatii desfasurate la locul de munca;
  •     Existenta unor indici de morbiditate la locurile de munca respective;
  •     Inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.

Sporul se acorda intregului personal din institutia respectiva sau numai pentru anumite categorii de personal.

In vederea acordarii sporului, buletinele de determinare sau, dupa caz, de expertizare a locurilor de munca, eliberate de compartimentele de specialitate din cadrul directiilor de sanatate publica, care constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor de munca si ca toate instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal, se refac ori de cate ori intervin modificari semnificative in ceea ce priveste tehnologia, echipamentele de munca si amenajarea locurilor de munca, dar nu mai tarziu de 36 de luni de la data emiterii.    

La stabilirea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca, pentru a nu afecta echilibrele bugetare, a fost introdusa conditia de a se respecta incadrarea in sumele prevazute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat.

Locurile de munca si categoriile de personal, dar si stabilirea concreta, de la caz la caz, a sporurilor pentru personalul care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase sau vatamatoare se aproba de ordonatorul principal de credite, la propunerea structurii cu atributii in domeniul resurselor umane, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. Sporul se acorda cu respectarea prevederilor art. 25 din Legea cadru nr. 153/2017 si cu incadrarea in sumele prevazute pentru cheltuielile de personal din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat. Sporul se acorda pentru activitatea desfasurata, conform contractului individual de munca/raportului de serviciu, in cadrul programului normal de lucru.  Beneficiaza de sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca functionarii publici si personalul contractual din administratia publica locala.

Potrivit prevederilor Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, marimea sporurilor pentru conditii de munca se stabileste in termen de cel mult 60 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial, prin regulament cadru elaborat de catre fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetara, respectiv invatamant, sanatate si asistenta sociala, cultura, diplomatie, justitie, administratie si de catre institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si de catre autoritatile publice centrale autonome, care se aproba prin hotatare a guvernului.

Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene ii revine calitatea de minister coordonator pentru familia ocupationala de functii bugetare „ADMINISTRATIE”.  


Sursa: Guvernul Romaniei



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor angajati administratie publicaspor bugetarispor conditii de munca vatamatoare

Data aparitiei: 29 Septembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Beneficii pentru angajatii din administratia publica: sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca Nota: 4 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]