Ce norme va aplica UE pentru crearea de contracte de munca echitabile si previzibile in Europa

contracte de munca europaconditii de munca europacontracte de munca echitabile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua serie de dialoguri cu sindicatele si cu patronatele de la nivelul UE a a avut loc in data de 25 septembrie, referitor la modul in care se pot moderniza normele pentru contractele de munca astfel incat cele din urma sa devina mai echitabile si previzibile.


Initiativa face parte din masurile de punere in aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, avand ca scop obtinerea unei mai bune convergente intre statele membre in vederea crearii unor conditii de trai si de munca mai bune.


Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Doresc ca toti lucratorii din UE sa fie acoperiti in mod clar de normele de baza, oricare ar fi statutul lor profesional - indiferent daca lucreaza prin intermediul platformelor IT sau efectueaza livrari. Asigurarea unor contracte de munca mai echitabile si mai previzibile sta la baza crearii unor conditii de munca echitabile in intreaga UE.”

Comisia urmareste sa largeasca domeniul de aplicare al actualei Directive privind contractele de munca (link is external) pentru a include noi forme de ocupare a fortei de munca, precum lucratorii la cerere, lucratorii pe baza de bonuri valorice si lucratorii prin platforme.

Datorita imbunatatirii informatiilor care sunt furnizate la inceputul unui contract de munca, precum si a furnizarii acestora in timp util, lucratorii vor fi mai constienti de drepturile lor si, prin urmare, mai in masura sa solicite respectarea acestora.

Pentru angajatori, actualizarea acestor norme va aduce o mai mare claritate si securitate juridica si va permite evitarea concurentei neloiale.

Etape urmatoare

Partenerii sociali vor putea sa isi comunice opiniile oe subiect pana la data de 3 noiembrie 2017. De asemenea, tema contractelor de munca va fi dezbatuta si in cadrul Summitului social pentru crestere si locuri de munca echitabile, care va avea loc la Göteborg (Suedia), in 17 noiembrie 2017.

Comisia intentioneaza sa prezinte o propunere legislativa pana la sfarsitul anului.


La 26 aprilie 2017, Comisia a prezentat Pilonul european al drepturilor sociale sub doua forme juridice cu un continut identic: o recomandare a Comisiei, care a intrat in vigoare la data respectiva, si o propunere de proclamatie comuna a Parlamentului European, Consiliului si Comisiei.

Structura finala a Pilonului european al drepturilor sociale consta in 20 de principii si de drepturi care au ca scop obtinerea convergentei in vederea crearii unor conditii mai bune de munca si de trai in intreaga UE.


Sursa: Europa.eu


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte de munca europaconditii de munca europacontracte de munca echitabile

Data aparitiei: 28 Septembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce norme va aplica UE pentru crearea de contracte de munca echitabile si previzibile in Europa Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]