PFA care au si carte de munca, scutite de la plata contributiilor sociale

PFAcontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoanele fizice autorizate (PFA) care au si carte de munca sunt scutite de la plata contributiilor sociale, potrivit noii legi a pensiilor, dupa ce alte acte normative intens contestate si aprobate in aceasta vara de catre Guvern le considerau bune de plata. Sarabanda modificarilor legislative referitoare la contributiile sociale datorate de persoanele care au venituri din activitati independente pare fara sfarsit.

Dupa ce, in ultimele trei luni, Guvernul a facut modificari peste modificari pentru a-i „captura“ in mrejele sistemului pe toti cei care au venituri profesionale, sustinand vehement corectitudinea si necesitatea acestora in ciuda numeroaselor critici, noua lege a pensiilor, votata in Parlament si aflata in prezent la promulgare, anuleaza obligatia de plata a contributiilor sociale pentru PFA care sunt, totodata, salariate.

In mod cu totul surprinzator, articolul 11 din aceasta lege acorda la alineatul 4 scutire pentru PFA care au si carte de munca, desi in legislatia aprobata de Guvern in vara, se precizeaza ca toti cei care au, pe langa veniturile de natura salariala, si „venituri de natura profesionala cu caracter de regularitate datoreaza contributiile individuale si pentru acestea“.

Nemaivorbind de lipsa de claritate din prevederile de pana acum (OUG nr. 58, modificata prin OUG nr. 82 etc.) care nu reusesc sa defineasca nici „caracterul de regularitate“, nici pe cel „ocazional“, o certitudine a ramas, anume ca, salariate sau nu, PFA sunt obligate la plata contributiilor pentru toate veniturile.

Cine si ce mai aplica Si cu toate acestea, noua lege a pensiilor care, de altfel, este creatia aceluiasi Guvern care a emis si celelalte acte normative referitoare la contributiile PFA, instituie o scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale similara celei aflate in actuala lege a pensiilor nr. 19 din 2000 si care a functionat pana la aparitia ordonantelor de urgenta.

Scutirea din Legea nr. 19 nu a fost abrogata explicit prin vreo precizare in aceste ordonante, ci implicit, asa cum se va intampla si cand va intra in vigoare noua lege a pensiilor.

„In cazul in care Legea pensiilor va fi publicata in Monitorul Oficial in aceasta forma, se va acorda scutirea pentru PFA care sunt si angajate cu carte de munca, prevaland principiul juridic potrivit caruia se aplica modificarea cea mai recenta“, explica Emilia Dragu, partener TaxHouse.

Sursa: Capital

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAcontributii

Data aparitiei: 04 Octombrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PFA care au si carte de munca, scutite de la plata contributiilor sociale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]