Noi obligatii ale angajatorilor (I)

copie cimobligatii angajatori 2017ssm 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ca urmare a modificarii Codului muncii prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2017,  publicata in Monitorul oficial nr. 644 din 7 august 2017, sanctiunea neincheierii in scris a contractului de munca a fost inasprita, iar definitia muncii nedeclarate a fost extinsa. Mai mult, pe langa incheierea contractului in scris, angajatorul are de acum si obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc (art. 16 alin. (4) din Codul muncii).


Aceasta este o obligatie noua, aplicabila mai ales atunci cand munca nu se presteaza la sediul unitatii. Practic, la aceasta prevedere s-a ajuns pas cu pas, in vederea simplificarii actiunii de control a inspectorului de munca. Totusi, noua regula are potentialul de a leza nu numai interesele angajatorului, dar si pe ale salariatului.


Punctul de plecare l-a constituit o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, anume Decizia nr. 56 din 15 ianuarie 2014, potrivit careia in cazul contraventiei constand in primirea la munca a persoanelor, fara incheierea unui contract de munca in conditiile art. 16 alin. (1) din Codul Muncii, locul savarsirii contraventiei este locul unde au fost depistate persoanele prestand munca in afara conditiilor impuse de lege. Asadar, nu este vorba despre sediul angajatorului: contraventia se savarseste acolo unde munca se presteaza (deci la locul de munca), nu acolo unde isi are sediul angajatorul.

Si anterior, in fata instantelor se ridicase problema locului in care se savarseste contraventia de primire la munca de persoane fara contract in forma scrisa: este vorba despre sediul unitatii angajatoare sau de locul in care munca urma sa fie prestata?

Inalta Curte de Casatie si Justitie se pronuntase in aceasta privinta prin Decizia nr. 4036 din 1 iunie 2012: „Potrivit art. 260 alin.(1) lit. e) din Codul muncii, contraventia consta in primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract de munca. Prin urmare, contraventia nu are ca element material neincheierea contractului de munca in scris, ci primirea la munca, folosirea muncii, fara existenta unui astfel de contract. Cum folosirea muncii fara forme legale constituie actiunea imputata angajatorului, care foloseste munca neangajata in conditiile legii, locul savarsirii contraventiei este locul unde au fost depistate persoanele prestand munca in afara conditiilor impuse de lege. A proceda altfel inseamna a deplasa nepermis continutul contraventiei de la folosirea muncii fara contract de munca la obligatia incheierii contractului de munca, obligatie care privita in sine nu atrage nicio consecinta juridica daca nu are ca rezultat si folosirea muncii. De aici rezulta ca legiuitorul nu a sanctionat neincheierea contractului de munca, ci folosirea muncii in aceste conditii, si, in consecinta, contraventia se savarseste, ca loc, acolo unde au fost identificate persoanele prestand o astfel de munca”.

Plecand de aici, legiuitorul a apreciat ca urmarirea incheierii contractelor de munca in forma legala se poate realiza mai eficient prin impunerea pastrarii unei copii a acestuia chiar la locul unde presteaza activitate salariatul, iar nu la sediul angajatorului.

Saptamana viitoare vom vedea care sunt insa consecintele acestei noi reguli.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
copie cimobligatii angajatori 2017ssm 2017

Data aparitiei: 21 Septembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi obligatii ale angajatorilor (I) Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Noi obligatii ale angajatorilor (I)

Mai multe articole despre obligatii angajatori 2017
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]