Ingrijirea si supravegherea copilului de catra bone. CIM obligatoriu si plan de activitati

cim bonebone reglementari 2017plan de activitati bone
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Serviciile de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei vor putea fi asigurate de bone fie in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica acreditata ca furnizor de servicii sociale, fie in baza unui contract de prestari de servicii incheiat intre bona, persoana fizica autorizata, si reprezentantul legal al copilului. Prevederea este inclusa intr-o Hotarare prin care Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bona.

Actul normativ reglementeaza procedura de recunoastere a calificarilor in vederea exercitarii profesiei de bona pe teritoriul Romaniei, aspectele referitoare la exercitarea acestei profesii, institutiile care elibereaza documentele necesare obtinerii acestui drept, aspectele referitoare la asigurarea calitatii serviciilor exercitate de bona.

Noile reglementari includ un model de asigurare a serviciilor de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei, respectiv servicii instructiv-educative prin care se asigura ingrijirea, cresterea, protectia, educatia si invatarea copilului, folosind metode variate si alternative de educare si supraveghere.

Contractul individual de munca si contractul de prestari de servicii includ, in anexa, ca parte integranta din contract, planul de activitati. Acest plan se elaboreaza in acord cu reprezentantul legal al copilului, in functie de numarul de copii aflati in grija/categoria de varsta a copilului/copiilor, de nevoile individuale ale fiecaruia, ale familiei acestuia.

Planul de activitati poate include responsabilitati ale bonei privind protejarea copilului de orice forma de abuz, neglijare, exploatare, insotirea copilul la spital pana sosesc parintii sau reprezentantul legal, oferirea unei alimentatii corespunzatoare calitativ si cantitativ, adaptata varstei, nevoilor si preferintelor acestuia, in functie de meniurile stabilite cu repzentantul legal al copilului.

La solicitarea reprezentantului legal al copilului, bona insoteste copilul cu dizabilitati la activitatile de abilitare/reabilitare precum fizioterapie, kinetoterapie, magaj, logopedie si de abilitate manuala si alte forme de terapii.

Planul de activitati se poate revizui anual sau ori de cate ori este nevoie, in functie de progresul copilului, nevoile individualizate ale acestuia, programul reprezentantului legal. Serviciul public de asistenta sociala are obligatia sa asigure reprezentantilor copilului, la cerere, in mod gratuit, consiliere in vederea elaborarii planului de activitati.

Pentru cetatenii altor state membre, furnizorul de servicii sociale incheie contractul individual de munca in baza atestatului de recunoastere a calificarilor/dreptului de exercitare a profesiei de bona in Romania, document care se elibereaza de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale in calitate de autoritate competenta, pentru profesia de bona.

Activitatea bonei se supune controlului inspectiei sociale, insa controlul se realizeaza obligatoriu cu acordul si in colaborare cu parintele/reprezentantul legal.

Reglementarea conditiilor de asigurarea a calitatii, inclusiv a modelului-cadru al planului de activitati, a obligatiei serviciului public de asistenta sociala de a asigura consiliere gratuita reprezentantilor legali ai familiei, va preveni situatiile de neglijare, abuz si va contribui la consolidarea unui model de ingrijire si supraveghere instructiv-educativa favorabila dezvoltarii copilului, valorificarii potentialului de invatare timpurie, dezvoltarii competentelor sociale si emotionale ale copiilor, dar si cresterea gradului de incredere in serviciile de ingrijire prestate de bone si, implicit, cresterea gradului de reinsertie pe piata muncii a persoanelor aflate in concediu pentru cresterea copilului.



Sursa: Ministerul Muncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim bonebone reglementari 2017plan de activitati bone

Data aparitiei: 11 Septembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ingrijirea si supravegherea copilului de catra bone. CIM obligatoriu si plan de activitati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]