VECHIME in munca: valorificarea acesteia, ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii

vechima in munca 2017cumparare vechime in munca 2017adeverinta vechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a reaminti ca romanii pot sa cumpere vechime in munca, pana la finalul acestui an.

Ministerul Muncii a propus propune extinderea perioadei de cumparare a vechimii in munca pana la 31 decembrie 2017, potrivit unei ordonante de urgenta, pentru a veni in ajutorul celor care nu au acumulat suficienti ani pentru a primi pensie de la stat.

Asadar, cei care nu si-au completat stagiul de cotizare mai au o sansa, termenul de 27 aprilie 2017 prelungindu-se pana la finalul anului.

..citeste mai multe aici >>>

Un angajator are obligatia de a-i elibera salariatului a carui contract de munca inceteaza o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta.

Aceasta adeverinta obligatorie trebuie sa arate durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate.

In reglementarea anterioara, aceasta adeverinta se elibera doar la solicitarea salariatului. Acum, angajatorul trebuie sa o elibereze OBLIGATORIU...citeste mai multe detalii aici >>>


Ce trebuie sa stie angajatorii despre adeverintele privind vechimea in munca?



Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "In cadrul unei institutii publice, avem un functionar public nou angajat. La data depunerii dosarului de inscriere la concurs, precum si la data numirii in functie, acesta avea la dosar adeverinte pentru 2 ani vechime in munca, respectiv gradatia 0. Dupa o luna de la data emiterii deciziei, functionarul public a adus si alte adeverinte care sa-i ateste vechimea in munca, in total avand 3 ani vechime. Cum se procedeaza la stabilirea salariului, avand in vedere ca deja i s-a emis o decizie cu un salariu pentru gradatia 0. Se va emite o alta decizie de acordare a gradatiei 1, in urma completarii dosarului cu alte adeverinte sau se va emite o decizie de modificare a primei decizii si a salariului?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Incepem prin a mentiona ca, pentru personalul nou incadrat se aplica prevederile art. 39 alin. (1) si (2) din Legea nr.153/2017 care prevad urmatoarele:

„(1) Pana la aplicarea integrala a prevederilor prezentei legi, pentru personalul nou-incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, inclusiv pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru functii similare.

(2) In situatia in care nu exista functie similara in plata, nivelul salariului de baza, soldei de functie/salariului de functie, indemnizatiei de incadrare pentru personalul nou-incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel se stabileste prin inmultirea coeficientului prevazut in anexe cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare, la care se aplica, dupa caz, prevederile art. 10 privind gradatia corespunzatoare vechimii in munca”.



IMPORTANT! In urma dovedirii vechimii suplimentare, salariatului nou incadrat ii devin incidente dispozitiile legale de mai sus, fiind necesar sa se stabileasca functia similara cu nivelul salarial al careia se va egaliza respectiva persoana.

In situatia in care nu exista o functie similara in plata, salariul de baza pentru personalul nou-incadrat se stabileste prin inmultirea coeficientului prevazut in anexe cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare, la care se aplica succesiv majorarile aferente transelor de vechime in munca prevazute la art.10 alin.(4) din Legea nr.153/2017.

Pentru evitarea confuziilor si stabilirea clara a drepturilor salariale, ar fi necesara emiterea unei noi decizii, in care sa se precizeze clar salariul de baza determinat prin aplicarea prevederilor art.39 din lege.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechima in munca 2017cumparare vechime in munca 2017adeverinta vechime in munca

Data aparitiei: 27 Noiembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

VECHIME in munca: valorificarea acesteia, ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii Nota: 3.5 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]