Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Acordarea ajutorului de inmormantare baza legala


Un angajat are doua contracte de munca cu timp partial la doua societati.

Mama sa a decedat si solicita sa i se acorde ajutorul de inmormantare de catre angajator.

Ce greseala frecventa fac angajatorii?
Unul dintre angajatori acorda salariatului un ajutor de deces care este mai mic decat valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat si facut public de catre CNPAS.
Angajatorul acorda din fondurilesale un salariu mai mic decat salariul mediu pe unitate.

Care sunt consecintele?
La art. 17 lit. b) din Legea nr. 12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 se prevede ca, cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile legii, in cazul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 918 lei.  

In ceea ce priveste ajutorul de inmormantare platit din fondurile angajatorului, potrivit dispozitiilor art. 51 lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010,  in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Cum se rezolva aceasta problema
Ajutorul de inmormantare platit din bugetul asigurarilor sociale de stat este unul singur, in timp ce, ajutorul de inmormantare platit din fondurile angajatorului se acorda pentru fiecare contract individual de munca incheiat.

In ceea ce priveste ajutorul de inmormantare platit din bugetul asigurarilor sociale de stat, in conformitate cu prevederile art. 127 din  Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie aflat in intretinerea sa si care nu are un drept propriu de asigurari sociale.

Potrivit alin.(2), se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
   a) sotul;
   b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate.
   c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste la pct.33 ca ajutorul de deces se acorda in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului.
   
Asadar, in situatia data, ajutorul de deces se acorda asiguratului numai daca mama acestuia se afla in intretinerea sa si, totodata, mama nu avea un drept propriu de asigurari sociale.

Dovada ca membrul de familie s-a aflat in intretinerea asiguratului sau a pensionarului se face prin declaratie pe propria raspundere.

La pct.  39 din aceeasi norma se precizeaza ca ajutorul de deces se acorda pe baza urmatoarelor acte:
   a) cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale;
   b) certificat de deces - in original si copie;
   c) actul de identitate al solicitantului;
   d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator;
   e) acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces;
   f) certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.

In situatia data, ajutorul de deces se acorda pe baza actelor prevazute la lit. a) e) si a declaratiei pe proprie raspundere data de asigurat cu privire la faptul ca mama sa s-a aflat in intretinerea sa.

Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul de drepturi de asigurari sociale, in cazul de fata unul dintre angajatori, are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.

In ceea ce priveste cuantumul ajutorului de deces, Legea nr.19/2000 prevede la art. 126 alin.(2)  ca, cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat si facut public de catre CNPAS.

In situatia in care, exista contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate si acesta prevede acordarea unui ajutor de deces in cuantum mai mare de un salariu mediu pe unitate, se va acorda ajutorul de deces stabilit in acest contract colectiv.  

De asemenea, daca la nivel de unitate nu exista contract colectiv de munca dar contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura din care face parte angajatorul prevede acordarea unui ajutor de deces in cuantum mai mare de un salariu mediu pe unitate, se va acorda ajutorul de deces stabilit in acest contract colectiv.  

Salariatul are dreptul la un salariu mediu pe unitate ca ajutor pentru decesul mamei daca contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul ramurii din care face parte angajatorul nu contin prevederi mai favorabile.
 
Ajutorul de deces prevazut de art.51 lit. d) din Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 se acorda de catre angajator  salariatului din sursele proprii, la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Pentru acordarea acestui ajutor este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii:
1. sa survina decesul sotului sau sotiei salariatului ori al unei rude de gradul I.
2. sotul/sotia ori ruda de gradul I sa se afle in intretinerea salariatului.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: -

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Cand Poate Tata Sa-si Depuna Dosarul De Pensionare.

Intrebare: Buna dimineata, Asi dori sa aflu parerea dumneavoastra cand poate iesi tata la pensie (limita de varsta/ anticipata). Este nascut in data de 11.08.1952, mentionez ca are un stagiu cotizat realizat de 40 de ani 4 luni si 9 zile, din care 10 ani 5 luni si 12 zile lucrati in grupa a II-a de munca 100%. Multumesc, Oana

Raspuns: Invoirile in interes personal nu au baza legala, sunt un acord de vointa, si de obicei salariatul es... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: bo*****
  Imi cer scuze ca postez intrebarea aici,dar sper sa primesc si eu un raspuns.Daca mama a murit acum 3 ani mai pot lua acum ajutorul de inmormantare?Mentionez ca in acel timp lucra la un super market,care acum s-a desfiintat.Va multumesc anticipat.
Data adaugarii: 20-Feb-2014

Postat de: ni*****
  tatal meu a decedat pe 25 decembrie 2013 era angajat cu 2 ore contract de unde primeste ajutor de inmormantare ?iar eu ca fiica pot primi ajutor si eu de la servici ?
Data adaugarii: 08-Ian-2014

Postat de: lo*****
  am si eu o intrebare daca tatal meu a murit acum o saptamana si ma intereseaza cine are dreptul pt ajutorul de inmormantare eu ca copil sau concubina eu sunt singurul mostenitor nu e casatorit va rog un raspuns si daca am 30 de ani ii pot ridica eu bani
Data adaugarii: 03-Iun-2013

Postat de: ma*****
  a decedat soacra pe 16 mai 2013 am luat ajutor de inmormintare de la casa pensiei mai am dreptul la ajutor de la servici fiind ginerele decedatului sau nu va multumesc mult
Data adaugarii: 24-Mai-2013

Postat de: io*****
  Buna ziua. Soacra mea a decedat in urma unei boli de inima. Era pensionara de stat 360 lei si de CAP 330 lei. Era in intretinerea noastra de 1,6 ani. Eu sunt angajat intr-o institutie publicaad-tie publica. Nu sunt functionar public, ci personal contractual. Pot beneficia de ajutorul de inmormantare de la institutie? Daca da, care este actul normativ care reglementeaza acest lucru? Daca institutia imi da ajutorul de inmormantare trebuie sa fac dovada cheltuielilor cu bonuri, chitante, etc.? Se mai poate lua si de la Casa de pensii? Va multumesc mult. Cu stima, Ion Georgescu
Data adaugarii: 23-Ian-2013

Postat de: am*****
  Buna ziua, Cumnata mea, a murit in urma unei boli, lupus eritematos, in aprilie 2012. Ultimul loc de munca a fost la o firma de confectii.Acolo a lucrat cca 3,5 luni si in ultimele 7 luni de viata nu a mai lucrat nicaieri.Mentionez ca de-a lungul vietii a lucrat cca 11 ani, dar nu in acelasi loc, schimbandu-si locul de munca frecvent.Minorii decedatei primesc pensie de urmas in cuantum de 169 lei / minor, adica 338 lei lunar.Mentionez ca minorii au ramas in grija tatalui lor , de care decedata era divortata de 7 ani in momentul decesului.Intrebarea este daca urmasii decedatei pot primi ajutorul de inmormantare de la angajator sau de la alta institutie a statului??? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Data adaugarii: 13-Ian-2013

Postat de: ju*****
  daca am beneficiat de ajutor pentru inmormantare de la casa de pensii decedatul a fost pensionar, pot beneficia si de ajutor de inmormantare de la locul de munca, daca decedatul este socru?
Data adaugarii: 17-Sep-2012

Postat de: va*****
  Daca fiica 17ani jum.vecinei a decedat primeste ajutor de inmormantare ?
Data adaugarii: 23-Iun-2012

Postat de: r_*****
  primesc vreun ajutor de inmormantare in cazul decesului tatalui meu fiind angajata de 15 ani cu carte de munca la firma respectiva?
Data adaugarii: 18-Mai-2012

Postat de: ea*****
  daca statul ofera bani la nastere dai si la moarte fara nicio conditionare in tara asta de sfarsit.
Data adaugarii: 16-Mai-2012

Postat de: bo*****
  fratele meu a decedat dar in ultimul an nu a avut servici ,pot primii un ajutor de inmormantare daca eu am suportat toate cheltuielile necesare.a decedat pe 15 04 2012
Data adaugarii: 22-Apr-2012

Postat de: pe*****
  Fratele meu a decedat la 7.februarie 2011,pot primi ajutor de deces de la casa judeteana de asigurari in 2012.Chiar daca in ultimi ani nu a mai avut servici dar a lucrat peste 15 ani cu carte de munca .Va multumesc.
Data adaugarii: 18-Feb-2012

Postat de: pe*****
  Fratele meu a decedat la 7.februarie 2011,pot primi ajutor de deces de la casa judeteana de asigurari in 2012.Chiar daca in ultimi ani nu a mai avut servici dar a lucrat peste 15 ani cu carte de munca .Va multumesc.
Data adaugarii: 18-Feb-2012

Postat de: pa*****
  am un unchi care a decedat acum 5 zile si am o intrebare in ultimi ani nu a lucrat dar are ceva vechime pe cartea de munca 20 de ani intrebarea fiind poate primi ajutor de inmormantare si cat este
Data adaugarii: 20-Ian-2012

Postat de: lb*****
  Fratele de 50 ani a decedat in 06.01.2012, a lucrat 15 ani conform Cartii de munca si in ultimii ani nu a mai lucrat, deoarece avea ciroza in faza avansata . Poate primi familia , cel care la inmormantat, ajutor de inmormantare ? Va rog sa ma ajutati . Cu dosebit respect , Lucian Blidaru
Data adaugarii: 20-Ian-2012

Postat de: va*****
  mamaa decedat in apriile 2011 pot primi ajutor de deces in 2012,sau e prea tarziu?
Data adaugarii: 17-Ian-2012

Postat de: rj*****
  Buna ziua, in legatura cu acest ajutor de deces acordat de angajator,acesta poate fi acordat salariatului caruia i-a decedat un membru de familie,in plus fata de ajutorul de la casa de pensii?adica,ajutorul de deces de la casa de pensii se poate cumula cu ajutorul de deces de la angajator?sau ajutorul de inmormantare si ajutorul de deces nu sunt acelasi lucru..si prin urmare se pot cumula.va rugam, sa ne lamuriti..multumesc anticipat!
Data adaugarii: 25-Oct-2011Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA ajutor de inmormantare, ajutor de deces:


ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA ajutor de inmormantare, ajutor de deces: