In atentia angajatorilor: instruirea angajatilor in domeniul SSM

instruire angajati ssmnorme ssmlegea 3192006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca, in cazul microintreprinderilor ( mai putin de 9 angajati) si al intreprinderilor mici (intre 10 si 49 salariati), in care se desfasoara activitati fara riscuri deosebite, angajatorul isi poate asuma atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca.

In acest fel, acesta va respecta legislatia in vigoare. Angajatorul trebuie sa aiba capacitatea necesara in domeniu, adica un curs in domeniul SSM de 40 ore.

In caz contrar, trebuie sa desemneze un lucrator sau sa incheie un contract de prestari servicii cu o firma specializata (serviciu extern de prevenire si protectie).

Iata un caz concret, prezentat pe PortalSSM: "Buna ziua, sotul meu administreaza o firma de transport marfuri international, cu 10 angajati. Eu sunt angajata intr-o companie in departamentul de protectia muncii si mediu program de 8 ore, si coordonator de transport la o alta firma cu program de 2 ore. Am facut cursul de 80 de ore SSM in urma cu 8 ani. Pot sa ma ocup de instruirea angajatilor pe parte de SSM la firma de transport a sotului meu si intocmirea actelor cu exceptia evaluarii de risc? Programul soferilor va fi de 6 saptamani pe comunitate si 2 saptamani acasa, instruirea periodica se poate stabili la 8 saptamani (inainte sa plece pentru urmatoarea perioada de 6 saptamani)?"


Absolvirea cursului de 80 de ore va da dreptul de a desfasura activitatile de SSM  cu conditia de a fi angajata cu contract individual de munca de 8 ore in firma respectiva.
 
In aceasta situatie, puteti efectua activitatile prevazute la art. 15 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca aprobate prin H.G. nr. 1.425/2006.

Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:

    a) instruirea introductiv-generala;
    b) instruirea la locul de munca;
    c) instruirea periodica.

 
Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca, in acest caz de catre administratorul firmei sau de catre alt conducator delegat sa coordoneze activitatea soferilor.
 
Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj, de catre lucratorul desemnat, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmând astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
 
Lucratorul desemnat efectueaza instruirea introductiv-generala la angajare si verifica, prin sondaj, instruirea periodica care a fost efectuata, in prealabil, de conducatorul locului de munca.
 
Referitor la intervalul dintre doua instruiri periodice va facem cunoscut ca acesta nu va fi mai mare de 6 luni. Deci, o instruire periodica la 8 saptamani se incadreaza in intervalul mentionat anterior.


Sursa: PortalSSM

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
instruire angajati ssmnorme ssmlegea 3192006

Data aparitiei: 01 Decembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia angajatorilor: instruirea angajatilor in domeniul SSM Nota: 4.39 din 5 - 14 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]