Cartile de munca: cine NU trebuie sa le depuna pana joi la Casa de pensii

carte de muncacasa de pensiicarnet de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum v-am precizat in articolele anterioare, pana joi, 30 septembrie 2010, persoanele fizice si juridice trebuie sa predea carnetele de munca catre Casele de pensii pentru preluarea datelor, nepredarea acestora fiind sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 1.500 si 5.000 de lei, in cazul persoanelor juridice, si intre 300 si 600 de lei, in cazul persoanelor fizice.

Obligatia depunerii Cartii de munca la Casa de pensii revine persoanelor fizice care au lucrat inainte de aprilie 2001. La fel, persoanele juridice care pastreaza cartile de munca, au obligatia depunerii acestora la Casa de Pensii pentru salariatii care prezinta in cartea de munca inregistrari anterioare datei de  1 aprilie 2001.

In urma precizarilor au aparut o serie de intrebari de la dumneavoastra, de aceea am decis sa cerem sfatul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro. Cititi mai jos cateva raspunsuri extrem de importante.

Intrebare:
In cazul in care cartea de munca a fost SCANATA in 2009 de catre ITM, mai este necesara depunerea ei la casa de pensii pentru a fi rescanata?

Raspuns:
In situatia in care pe ultima fila a carnetului de munca sunt aplicate 2 stampile ale casei teritoriale de pensii continand mentiunile "preluat", respectiv "scanat", suntem de parere ca nu mai este necesar sa predati carnetul de munca la casa teritoriala de pensii.

Daca pe carnetul de munca nu sunt aplicate ambele stampilele mentionate mai sus sau daca ati primit o adresa din partea casei teritoriale de pensii prin care vi se solicita sa predati carnetul de munca, recomandarea noastra este sa predati carnetul de munca. In acest sens, pe site-ul http://www.cpmb.rdsnet.ro/, sectiunea "Programe software", gasiti aplicatia soft "Program scanare CM_ITM_SCAN v.2.1.5" ce trebuie utilizata in vederea predarii carnetului de munca.

Intrebare:
Daca nu se mai gaseste cartea de munca si acum sunt in faza de reconstituire a ei sunt sanctionat?

Raspuns:
Sanctiunea prevazuta la art. 11 din H.G. nr. 1768/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica numai in situatia in care carnetul de munca exista si nu a fost predat catre casa teritoriala de pensii in vederea preluarii datelor si/sau a scanarii acestuia. Neexistand carnetul de munca, nu veti putea fi sanctionat in baza prevederilor legale anterior mentionate.

Intrebare:
Sunt in posesia cartii de munca si nu mai beneficiez de indemnizatie de somaj. trebuie sa ma preezint la casa de pensii cu cartea de munca?

Raspuns:
Daca pe ultima fila a carnetului de munca nu sunt aplicate 2 stampile ale casei teritoriale de pensii continand mentiunile "preluat", respectiv "scanat", aveti obligatia de a preda carnetul de munca, potrivit prevederilor art. 9 din H.G. nr. 1.768/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Intrebare:
Cartile de munca care sunt la ITM trebuie sa fie ridicare de persoana in cauza si duse personal la casa de pensii? sau se ocupa ITM-ul?”

Raspuns:
Potrivit art. 10 din H.G. nr. 1.768/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectoratul teritorial de munca si casele teritoriale de pensii stabilesc, in baza unor protocoale, calendarul desfasurarii activitatii de predare a carnetelor de munca in vederea indeplinirii obligatiilor prevazute in actul normativ mentionat anterior

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
carte de muncacasa de pensiicarnet de munca

Data aparitiei: 28 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cartile de munca: cine NU trebuie sa le depuna pana joi la Casa de pensii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]