Angajatorii care nu isi respecta angajatii, sanctionati de Inspectia Muncii

inspectia muncii controalesanatate si securitate in muncainspectia muncii 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii care nu isi respecta angajatii au inceput sa fie sanctionati potrivit legislatiei in vigoare avand in vedere ultimele constatari ale inspectorilor de munca.

Dantes Nicolae BRATU, inspectorul general de stat, a dispus o echipa de control de la Inspectia Muncii impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului teritorial de munca Prahova pentru a efectua un control la o firma din judetul Prahova, unde un director a fost filmat cand injura si umilea personalul.

Au fost constatate nereguli in domeniul securitatii si sanatatii in munca si al relatiilor de munca pentru care s-au aplicat avertismente, amenzi in cuantum de 10.500 de lei si masuri ferme cu termene concrete de realizare. Inspectoratul teritorial de munca Prahova va monitoriza permanent modul in care acestea sunt realizate.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca societatea a fost amendata cu 8.000 de lei si s-au aplicat avertismente scrise si verbale. Inspectorii de munca au dispus urmatoarele masuri de remediere a neregulilor: autorizarea interna a lucratorilor care utilizeaza lisa mecanica in activitatea de incarcare-descarcare, marcarea si intretinerea cailor de acces si de circulatie, pastrarea in stare libera a acestora, inlaturarea materiilor prime depozitate necorespunzator, asigurarea de vestiare corespunzatoare separate lucratorilor, pentru femei si barbati, dotarea cu manometre care sa indice presiunea minima si maxima a instalatiei de incalzire aferenta camerei cazanelor, dotarea cu dispozitive de detectare a pierderilor de gaze, semnalizarea riscurilor de cadere, impiedicare, alunecare a lucratorilor corespunzator diferentei de nivel, asigurarea unui climat corespunzator in spatiul destinat masinilor de calcat si al altor spatii de lucru, asigurarea unei activitati corespunzatoare in pozitii ortostatice – asezat si in picioare pentru muncitori, conform principiilor ergonomice aplicabile la activitatile desfasurate la masinile de cusut, respectiv la bancurile de lucru din zona intermediara fluxului de asamblare produse finite, instruirea lucratorilor cu prevederile din fisele de securitate, asigurarea rafturilor impotriva rasturnarii.

In domeniul relatiilor de munca societatea a fost amendata cu 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul saptamanal. De asemenea, s-a constatat ca angajatorul nu a evidentiat munca suplimentara prestata de salariati, fiind dispusa masura obligatorie de remediere a neconformitatii dispuse. Angajatorul nu a facut dovada achitarii drepturilor salariale pentru o parte dintre salariati fapta pentru care s-a dispus masura de remediere.

”Unul din principalele obiective ale Inspectiei Muncii este mentinerea unui echilibru intre angajati si angajator si toleranta zero pentru abateri de la conduita corecta bazata pe respect si legalitate in relatiile de munca. Intotdeauna Inspectia Muncii a militat pentru un mediu concurential corect, adaptat nevoilor pietei muncii, care, prin mecanisme si instrumente specifice sa contracareze si autoregleze disfunctionalitatile aparute.

De exemplu, munca nedeclarata e un fenomen care afecteaza intreaga societate, pe angajatori si angajati deopotriva. Trebuie sa avem in vedere o reglementare mai riguroasa a ceea ce inseamna riscurile psihosociale la locul de munca(stres, hartuire psihica,etc), fenomen sesizat la Inspectia Muncii din ce in ce mai des, aspect pe care il vom trata cu prioritate in urmatoarea perioada.”
– Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.


Sursa: Inspectia Muncii



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia muncii controalesanatate si securitate in muncainspectia muncii 2017

Data aparitiei: 16 August 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii care nu isi respecta angajatii, sanctionati de Inspectia Muncii Nota: 4.07 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]