Legea pensiilor speciale se modifica. De la 15 septembrie pensiile nu se mai actualizeaza in functie de salarii

legea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca Guvernul pregateste o Ordonanta de Urgenta care modifica legea pensiilor speciale.
 
Modificarea Legii Pensiilor se refera la toate categoriile de pensii speciale, nu doar la cele pentru militari, politisti si servicii secrete. 
 
Propriu-zis, ordonanta ar viza modificarea modului de actualizare a pensiilor si ar intra in vigoare de la 15 septembrie, potrivit declaratiilor ministrului Muncii.
 
Ministrul Muncii spune ca Guvernul va da o ordonanta saptamana viitoare prin care pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii nu vor mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare.
 
Olguta Vasilescu a precizat ca in momentul de fata pensiile speciale se actualizeaza in functie de cresterile salariale ale celor care sunt activi, ceea ce duce la pensii foarte mari.
 
"Daca salariile vor creste cu 25%, in 2019 vor fi iar cresteri, pensiiile vor fi actualizate (...) Daca nu corectam sistemul, vom ajunge intr-o situatie foarte neplacuta, economia nu poate sa sustina astfel de cresteri", a spus Olguta Vasilescu, completand "Nu scadem nicio pensie aflata in plata".
 
Totodata, acesta a subliniat ca "pentru a nu se spune ca nu a existat predictibilitate in sistem, ne-am hotarat ca termenul  de intrare in vigoare sa fie data 15 septembrie. Cei care vor sa iasa, vor putea sa o faca incepand de maine pana pe 15 septembrie, dar trebuie sa stie ca nu li se mai actualizeaza in functie de cresterile salariale. Se indexeaza cu rata inflatiei, pe un principiu mult mai corect", iar OUG se refera la tot ce inseamna pensii speciale, nu numai militari, servicii. 
 
"Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legeii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foate neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri."
 
"Nu va fi taiata nicio pensie, dar vor fi actualizate cu rata inflatiei", a mai spus aceasta, adaugand ca "varsta de pensionare va fi aceeasi".
 
Ministrul Muncii a adaugat ca Romania este "un stat care are multe legi aberante si care trebuie corectate", referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate in functia de contributii la bugetul asigurarilor sociale de pensii: "O sa ne confruntam cu o reactie foarte nervoasa din partea unora, dar eu cred ca trebuie (...) sa stopam o crestere aberanta. Daca avem in plata pensii de 33.000 de lei si le lasam sa se duca in cativa ani la 66.000, va spun ca sistemul nu mai tine, crapa si atunci suntem obligati sa luam niste masuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligati sa le luam."
 
In acelasi timp, Carmen Dan, ministrul de interne, a spus ca trebuie sa renuntam la “tema ipocriziei” in conditiile in care din sistem se iese la pensie la 45 de ani, desi MAI are un deficit de 20.000 de angajati, deficit care tot creste.  
 
“Trebuie sa facem ceva”, a spus Dan, adaugand ca asta "nu inseamna ca exista cea mai mica intentie de a elabora un act normativ care sa isi produca efectele peste noapte".  
 
Cei care indeplinesc actualele conditii de pensionare pot opta pana pe 15 septembrie sa iasa din sistem, “ceea ce este corect”, a declarat ministrul de interne. 
 
Ea a spus ca trebuie luate toate masurile necesare pentru a acoperi deficitul din MAI si ca sunt solutii pentru ca in perioada urmatoare sa se aduca in sistem 4.000 de persoane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilor

Data aparitiei: 31 Iulie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea pensiilor speciale se modifica. De la 15 septembrie pensiile nu se mai actualizeaza in functie de salarii Nota: 3.3 din 5 - 43 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]