Abonamentele de sanatate, facilitatea cea mai apreciata de angajati. Numarul acestora este in crestere

abonamente sanatate angajatiasigurare sanatate angajatiasigurare privata de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Regimul fiscal extrem de avantajos adus de Legea 177/2017 in domeniul abonamentelor de sanatate contractate de catre companii, in contextul cresterii nevoii de beneficii oferite angajatilor de catre angajatori, ca urmare a precaritatii fortei de munca, dar si a aprecierii tot mai mari de care se bucura aceste abonamente, va duce la o crestere exploziva a numarului abonamentelor de sanatate in urmatoarele luni.


Conform raportului „Piata fortei de munca in 2017” realizat de hipo.ro, pe baza studiului derulat de catre Catalyst Solutions, beneficiile de sanatate (abonamente sau asigurari) sunt cele mai dorite si apreciate de catre candidatii din Banat, pe langa salariu. Beneficiile de sanatate devanseaza, in preferintele angajatilor, tichetele de masa, de vacanta sau de sarbatori, dar si suportul financiar oferit de companii pentru traininguri, masina de serviciu sau programul flexibil de lucru.

Daca pana anul trecut doar asigurarile de sanatate s-au bucurat de facilitati fiscale, din acest an abonamentele de sanatate oferite in mod direct de catre clinicile medicale se bucura de  aceleasi avantaje. Modificarile aduse de  Legea 177/2017, emisa de Ministerul Finantelor Publice si publicata in Monitorul Oficial, vor scuti de impozitarea pe venitul din salarii abonamentele de sanatate suportate de angajator daca au o valoare maxima de 400 euro pe an (33,3 euro pe luna).  

Disputa dintre asiguratori si clinicile medicale pe tema regimului fiscal al asigurarilor si abonamentelor este una indelungata. Aceasta a culminat cu declaratia recenta a lui George Dorobantu, strategic projects director la una dintre marile retele medicale private, care a acuzat companiile de asigurari ca „politele private de sanatate vandute de acestea sunt de fapt doar abonamente medicale mascate”. In acest moment, legiuitorul a corectat aceasta inechitate, asa incat atat asigurarile, cat si abonamentele de sanatate se bucura de acelasi tratament fiscal.  

Daca in cazul asigurarilor si in cel al abonamentele de sanatate lucrurile sunt extrem de clare, abonamente de preventie sau de medicina muncii pot fi oferite cu certitudine doar de catre clinicile medicale.

Asigurarile sunt definite in lege ca operatiuni prin care un asigurator ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu. Or, in cazul unui serviciu preventiv, persoana respectiva nu a suferit niciun risc. Includerea acestor servicii in oferta unui asigurator poate fi asimilata cu decontarea in asigurarea auto de RCA sau CASCO a verificarii tehnice periodice.  

O alta problema existenta de piata si care va inclina cu siguranta balanta in favoarea abonamentelor de sanatate este  ca marile lanturi de clinici medicale nu se afla intr-o relatie contractuala cu majoritatea asiguratorilor.

In final, achizitionarea unui abonament de sanatate sau a unei asigurari va fi strict decizia angajatorului. Iar argumentele pot fi multiple: complexitatea pachetului de sanatate, reputatia clinicilor medicale si a medicilor din retea, facilitatile colaterale si, nu in ultimul rand, valoarea.


Sursa: mediafax.biz


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abonamente sanatate angajatiasigurare sanatate angajatiasigurare privata de sanatate

Data aparitiei: 27 Iulie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Abonamentele de sanatate, facilitatea cea mai apreciata de angajati. Numarul acestora este in crestere Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]