Fonduri pentru finantarea afacerilor romanilor din strainatate

finantare afaceri romani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a modificat si completat printr-un proiect de lege cadrul legislativ privind procedura de acordare a finantarilor nerambursabile din bugetul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora.

Astfel, se propune actualizarea Legii 321/2006, in sensul adaptarii acesteia la contextul actual al realitatilor cu care se confrunta romanii in afara granitelor tarii, pentru a imbunatati si flexibiliza sistemul de finantare a actiunilor, proiectelor si programelor dedicate sprijinirii romanilor de pretutindeni.

Principalele modificari si completari aduse actului normativ se refera la:
  1.     Introducerea posibilitatii de finantare a unor proiecte care vizeaza mentinerea legaturii romanilor din strainatate cu tara, suplimentar fata de tematicile finantate pana in prezent, circumscrise identitatii culturale, etnice, lingvistice si religioase, dreptului la libera intrunire si asociere;
  2.     Completarea definitiei beneficiarilor de finantari nerambursabile, conform necesitatilor rezultate din practica de pana in prezent. Astfel, pot beneficia de finantari nerambursabile asociatiile, fundatiile, unitatile de cult, alte categorii de organizatii neguvernamentale ale romanilor de pretutindeni si organizatiile internationale si alte persoane fizice autorizate sau juridice de drept public sau privat din Romania sau din strainatate;
  3.     Posibilitatea stabilirii de prioritati geografice si tematice multianuale pentru acordarea de finantari nerambursabile in sprijinul romanilor de pretutindeni, prin Strategia nationala pentru romanii de pretutindeni, in scopul asigurarii implementarii politicilor publice privind romanii de pretutindeni.
  4. Proiectul de act normativ stabileste trei tipuri de acordare de finantare, si anume: pentru proiecte cu implementare directa, ce vizeaza actiunile proprii intreprinse de catre Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, pentru proiecte cu implementare indirecta, derulate de catre beneficiarii de finantari, precum si prin acordarea de granturi.

Proiectele proprii, realizate prin implementare directa, se desfasoara prin:

a) achizitii publice de bunuri, lucrari si servicii necesare pentru implementarea proiectelor, programelor sau actiunilor proprii, in conditiile prevazute de legislatia privind achizitiile publice;

b) donatii – ex. carti pentru comunitati;

c) acordare de burse de studiu si cercetare.

Evaluarea propunerilor privind finantarea indirecta se realizeaza de catre o Comisie MRP, la care pot participa in calitate de invitati, in functie de domeniul de competenta, si reprezentanti ai Grupului interministerial pentru romanii de pretutindeni.

Granturile:

a) ofera posibilitatea implementarii unor prioritati tematice si geografice prin apeluri competitive de acordare de finantari, care sa sustina rezolvarea problemelor prioritare ale comunitatilor din afara granitelor.

b) ofera posibilitatea ca fondurile alocate sa fie justificate pe baza atingerii rezultatelor urmarite;

c) ofera MRP un instrument eficient si flexibil de implementare a politicilor publice aprobate in Guvern, in conditiile in care, in prezent, actiunile MRP sunt conditionate de existenta unor initiative ale asociatiilor.

Pot fi beneficiari eligibili pentru granturi:

a) organizatiile internationale si agentii ale acestora;

b) organizatiile neguvernamentale din Romania si din alte state;

c) intreprinderi cu scop lucrativ din Romania si din alte state, fara a fi posibila finantarea de activitati economice (ex. mass-media inregistrate ca societati comerciale);

d) autoritati publice locale si centrale din alte state (ex. Ministerul Culturii, pentru a dota cu fond de carte biblioteci pentru comunitatile romanesti);

f) unitati si institutii de invatamant din Romania si din alte state;

g) unitati de cult.

Actul normativ face parte din demersul MRP de a promova  interesele romanilor de pretutindeni, de a raspunde asteptarilor acestora, prin pastrarea legaturilor cu comunitatile romanesti din afara granitelor tarii, in acord cu Programul de guvernare.


Sursa: gov.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
finantare afaceri romani

Data aparitiei: 21 Iulie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Fonduri pentru finantarea afacerilor romanilor din strainatate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]