Tribunalul Bucuresti: blocat de numarul mare de litigii de munca

litigii de muncasalarizaredisponibilizari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tot mai multi romani capata curaj sa lupte cu statul pentru a-si obtine inapoi drepturi pe care le considera incalcate. Modificarile legislative in domeniul salarizarii, al pensiilor, precum si disponibilizarile din sistemul public au creat un val urias de nemultumiti, hotarati sa isi recupereze drepturile prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Numarul celor care aleg calea instantei in batalia cu statul a crescut atat de mult, incat exista instante de judecata sufocate de numarul proceselor privind litigiile de munca. In despagubirile pe care le cer, oamenii solicita daune morale aproape egale cu daunele materiale. Castigarea proceselor si despagubirea justitiabililor la nivelul solicitat ar putea greva serios bugetul statului pentru multi ani.

Romanii au constientizat ca au acces la justitie si ca-si pot valorifica drepturile recunoscute de lege prin introducerea actiunilor in instante. Nemultumirile sunt legate de durata procedurilor si de practica neunitara. Durata procedurilor este afectata de lipsa de resursa umana, de portitele legale care permit partilor sa tergiverseze procesele. Practica neunitara se datoreaza si ambiguitatii legii, modificarilor succesive ale unor legi foarte importante. Exista o lipsa de previzibilitate in domeniul legislativ care se repercuteaza si in domeniul hotararilor judecatoresti. Tribunalul Bucuresti este in prag de colaps. Din cauza litigiilor de munca suntem dati peste cap, ne apropiem de o blocare a acti­vitatii, instanta noas­tra fiind cea care are si competenta exclusi­va pentru pensiile militarilor si politistilor", ne-a declarat judecatoarea Neagoe, ingrijorata de imposibilitatea respectarii termenului rezonabil de sase luni.

Presedintele Sectiei a VIII-a de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, judecatoarea Daniela Mihaela Diko, ne-a precizat ca la nivelul sectiei pe care o conduce s-au inregistrat de la inceputul acestui an si pana in prezent 5.301 litigii de asigurari sociale (contestatii la deciziile de pensionare) si 3.976 de litigii de munca (drepturi banesti solicitate in baza unor clauze din contractul colectiv de munca, disponibilizari, alte cereri). "Fata de anul 2008 si fata de anul 2009, apreciem ca activitatea sectiei s-a dublat. Avand in vedere contextul social-economic din prezent si posibilitatea adoptarii de noi acte normative in domeniul salarizarii si al pensiilor, previzionam ca acestea vor determina o crestere a volumului de activitate cu 6.000 pana la 8.000 de dosare pana la sfarsitul anului, dosare care vor primi primul termen de judecata peste termenul rezonabil de sase luni. Numai pentru modificarile legislative privind recalcularea pensiei am primit deja 2.000 de plangeri. Ne sperie si cererile de preschimbare a termenelor. Normal, oamenii s-au plans ca e termenul prea lung si a trebuit sa dam termene mai scurte, deja am judecat 1.300 de preschimbari de termene. Suntem sufocati. Se judeca in schimburi, cu complete de dupa-amiaza, cu sali de imprumut de la alte sectii. Se judeca la «foc continuu», ca sa ma exprim asa. Totul cu 17 judecatori si 7 grefieri titulari de sedinta. Starea de spirit si de sanatate a judecatorilor si a personalului auxiliar este la pamant", ne-a declarat judecatoarea Mihaela Diko. "Ambiguitatile, omisiunile, contradictiile din legile salarizarii si pensiei - ultima cred ca a fost modificata de 60 de ori din 2000 pana acum - sunt probleme pe care nu le putem rezolva prin reorganizarea interna a instantei!", a mai subliniat judecatoarea Mihaela Diko, precizand ca, de regula, nemultumitii cer daune morale egale cu despagubirile materiale.

900 de procese intr-o zi

"Din cauza dosarelor privind litigiile de munca, Tribunalul Bucuresti e in prag de colaps si nu e singura instanta aflata in dificultate. Instantele sunt sufocate de acest tip de proce­se", ne-a declarat judecatorul Dan Lupascu, membru in Consiliul Superior al Magistratu­rii. "La Curtea de Apel Bucuresti, anul acesta au intrat 5.000 de dosare la Sectia de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale si 11.000 la Sectia de Contencios Administrativ, sectie ce are in competenta litigiile privind incadrarea personalului, pe legea salarizarii unice, litigiile privind functionarii publici, cele privind reducerea cu 25% a salariilor. La aceasta sectie au intrat si cate 900 de cereri pe zi", ne-a declarat Dan Lupascu, membru in CSM.

Sursa: Jurnalul National

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
litigii de muncasalarizaredisponibilizari

Data aparitiei: 27 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tribunalul Bucuresti: blocat de numarul mare de litigii de munca Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]