Clauza "de stabilitate" introdusa in CIM este legala sau nu?

codul munciiclauzapenalitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Fundatia noastra finanteaza un complex format din gradinita, scoala primara, gimnaziu si liceu. Cadrele didactice sunt angajate cu contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial. In cursul unui an scolar se intampla ca unul sau doua cadre didactice sa solicite incetarea contractului de munca, din diferite motive.

Conducerea institutiei considera ca aceasta este de natura sa perturbe procesul educational si, de aceea, doreste sa introduca in contractul individual de munca urmatoarea clauza de stabilitate: “In cazul in care salariatul solicita incetarea contractului individual de munca inainte de sfarsitul anului scolar (cu acordul partilor sau ca urmare a depunerii demisiei), el va suporta o penalitate egala cu contravaloarea salariilor pe care le-ar fi incasat pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului individual de munca si data de 31 august a anului scolar respectiv”.

Intrebarea este: aceasta clauza vine in contradictie cu prevederile art. 3 alin. (2) si (3) din Codul muncii si ale art. 79 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe ramura invatamant? De asemenea, v-as ruga sa-mi indicati baza legala pentru aplicarea penalitatii prevazute in textul clauzei.

Raspuns:
Extras din Codul Muncii (Legea nr.53/2003 modificata si completata):
Art. 3. - (1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Art. 164. - (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Un contract individual de munca ce contine o clauza de genul celei mentionate de dumneavoastra este nul de drept, in temeiul art. 3, alin. 4 din Codul muncii, din cauza faptului ca se incalca un principiu fundamental al dreptului muncii – libertatea muncii (art. 41 alin. 1 din Constitutie, respectiv art. 3 din Codul muncii).

De asemenea, avand in vedere ca printr-o asemenea clauza este conditionata demisia unui salariat, care reprezinta actul unilateral de vointa a acestuia, in temeiul art. 38 din Codul muncii, clauza este lovita de nulitate.

Precizam ca, in situatia in care salariatii au provocat pagube materiale din vina si in legatura cu munca lor, angajatorul se poate adresa instantei de judecata competente a constata scadenta, lichiditatea si exigibilitatea datoriilor salariatilor.

Codul muncii prevede la art. 61, lit. e) ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului si in cazul in care acesta indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiclauzapenalitate

Data aparitiei: 23 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clauza "de stabilitate" introdusa in CIM este legala sau nu? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]