Cati angajati romani ar actiona non-etic ca sa obtina un salariu mai mare

salarii majorate 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Condamnarea in instanta este factorul principal care ar putea impiedica frauda si coruptia, sunt de parere 82% dintre reprezentantii companiilor romanesti sondate in cadrul studiului EY EMEIA Fraud Survey, privind practicile legate de coruptie din Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (zona EMEIA).  

Studiul arata ca putini angajati romani ar recurge la o raportare falsa a performantelor lor: doar 3% dintre respondentii romani spun ca ar transmite informatii false echipei de management pentru a avansa in cariera sau pentru a primi o marire de salariu. 16% dintre angajatii intervievati spun ca ar fi dispusi sa dea mita intr-o situatie de care depinde supravietuirea companiei. Media este mai mica decat cea est-europeana (19%), insa mai mare decat cea din pietele dezvoltate (11%).

Simona Radu, Director Executiv Fraud Investigation and Dispute Services EY Romania, spune:

„Companiile activeaza intr-un mediu de business din ce in ce mai impredictibil. Nemultumirile generale legate de efectele globalizarii, instabilitatea politica si cresterea economica incetinita chiar si pe pietele emergente pun presiuni enorme asupra companiilor. Cu toate acestea, tintele de performanta ale acestora raman ambitioase si sunt nevoite sa se reinventeze constant.

In acest context, metodele de frauda sunt tot mai sofisticate, asa cum si oportunitatile sunt tot mai numeroase. Devine imperios necesar pentru orice companie sa-si creeze mecanisme complexe si eficiente pentru a preintampina si a combate frauda.”


Romanii nu sunt foarte optimisti in privinta imbunatatirii standardelor etice din mediul de afaceri. Doar 31% dintre respondenti cred ca activitatea de reglementare din sectorul lor a avut un impact pozitiv asupra standardelor etice din companiile in care lucreaza.

Desi 31% dintre romani considera ca luarea de mita se intampla frecvent in mediul de afaceri local (un procent mult mai mic decat media europeana, de 64%), doar 15% spun ca ar actiona imoral (sa ignore comportamentul non-etic din echipa lor sau al furnizorilor si colaboratorilor, sa furnizeze informatii false echipei de management si/sau sa induca in eroare auditorii sau organismele de reglementare si control) ca sa avanseze in cariera sau ca sa obtina un salariu mai mare.

In ceea ce priveste depistarea comportamentelor imorale, 65% dintre angajatii romani cred ca monitorizarea e-mail-urilor e o violare a vietii private, la fel si monitorizarea telefoanelor (63%), a conversatiilor pe instant messenger (61%) si a conturilor de social media (59%).

Nu putini sunt romanii care au luat in considerare demisia atunci cand au fost pusi in fata unui comportament imoral. 22% spun ca au luat in considerare optiunea si chiar au demisionat (fata de doar 12% la nivel global). 37% au luat-o in considerare, dar au ramas in aceeasi companie.

Astfel, Romania e pe locul cinci la nivel de EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India si Asia), in ceea ce priveste decizia de a demisiona - ca raspuns la detectarea comportamentelor lipsite de etica din cadrul companiei.

In ceea ce priveste raportarea comportamentului non-etic, in ciuda presiunii interne de a mentine tacerea, romanii se afla pe locul patru, cu 19 procente (dupa Emiratele Arabe Unite, Egipt si Turcia). Grija pentru siguranta personala este factorul principal care ii determina pe angajatii romani sa nu raporteze incidentele legate de frauda, mita sau coruptie la serviciu. In jur de 30% dintre ei mentioneaza si grija legata de avansarea in cariera sau de oportunitatile oferite de alte companii.



Sursa: Mediafax.biz

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarii majorate 2017

Data aparitiei: 10 August 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cati angajati romani ar actiona non-etic ca sa obtina un salariu mai mare Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]