Companiile multinationale pot transfera lucratori in Romania pentru o perioada mai lunga de timp

transfer lucratori romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepand cu 2017, anumiti lucratori ai multinationalelor care isi pastreaza contractul de munca in tara de origine pot lucra in Romania pana la 3 ani, spre deosebire de anii trecuti, cand legislatia limita perioada la un singur an.

In septembrie 2016 a fost adoptata in Romania Directiva Europeana privind Transferurile Intra-Grup, prin modificarea Ordonantei Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei. Romania este una din cele 8 tari care au adoptat pana acum aceasta Directiva (alaturi de Franta, Italia, Olanda, Spania).

Insa punerea in practica a inceput de-abia in luna martie a acestui an, cand a fost aprobat de catre Guvern contingentul de lucratori straini admisi pe piata fortei de munca din Romania. Este vorba despre cetatenii proveniti din state “terte” - din afara Uniunii Europene, a Spatiului Economic European sau a Confederatiei Elvetiene.

Primele avize de munca pentru acesti straini (lucratori transferati in cadrul aceleiasi companii - “lucratori ICT”) au fost eliberate de Oficiul Roman pentru Imigrari conform noii legislatii in aprilie 2017.

Ce aduce nou aceasta legislatie si cum putem simplifica procedura de imigrare?
Partea buna este ca multinationalele care au nevoie sa trimita un angajat dintr-un stat tert in Romania pentru o perioada temporara de timp nu vor mai fi obligate ca, dupa un an, sa il angajeze la o societate romaneasca. Acest lucru simplifica obligatiile pentru companii si pentru strainii in cauza, deoarece acestia din urma pot ramane angajati ai companiei din strainatate pentru o peroada de pana la 3 ani.

E important de precizat ca avizul de munca pentru lucratorii ICT se aplica doar persoanelor aflate in pozitii de conducere, specialisti sau angajati stagiari. De asemenea, exista o serie de conditii ce trebuie indeplinite, ca de exemplu:
  1. Transferul trebuie sa aiba loc in cadrul aceleiasi companii sau aceluiasi grup de companii (companii afiliate);
  2. Persoana va trebui sa locuiasca in cea mai mare parte a perioadei transferului pe teritoriul Romanei;
  3. Strainul trebuie sa fi fost angajat la compania ce il transfera in Romania pentru cel putin 6 luni neintrerupte anterior datei la care se solicita avizul (3 luni in cazul stagiarilor);
  4. Angajatorul se obliga ca la incheierea transferului sa il reprimeasca in munca pe strainul respectiv;
  5. Pentru a fi incadrat ca specialist, strainul trebuie sa aiba o pregatire profesionala specifica si o experienta de munca de cel putin 3 ani cu relevanta in domeniul de activitate al companiei din Romania, dar si pentru”gestionarea activitatii companiei din Romania”.

Pentru angajatii transferati in Romania pentru care nu se indeplinesc conditiile mentionate mai sus, se va obtine in continuare avizul de detasare valabil pentru un singur an.

Pentru a fi procesat cat mai repede, atunci cand este depus la Oficiul Roman pentru Imigrari, dosarul pentru acest tip de aviz de munca trebuie sa contina informatii cat mai detaliate din care sa rezulte indeplinirea conditiilor specifice prevazute de legislatia mentionata mai sus.

Anumite multinationale cu o structura organizationala complexa ar putea avea de exemplu dificultati in a explica afilierea intre societatea angajatoare si cea din Romania, caz in care, un document ce detaliaza detinerile intre societati si o schema a acestora ar putea clarifica lucurile. Sau, o persoana care a absolvit o facultate de psihologie dar care ulterior a absolvit si cursuri la o facultate cu profil economic, ar putea prezenta foaia matricola in care sa fie evidentiate cursurile urmate si care sa justifice pozitia de conducere, cum ar fi cursuri de management in afaceri.

Multinationalele care doresc sa transfere angajati in Romania, ar trebui sa aiba in vedere ca, desi detasarea ICT este o solutie fezabila, perioada de timp de la inceputul procedurilor de imigrare si pana cand acel strain va putea sa lucreze legal in Romania este in general de 3 pana la 5 luni.

In concluzie, este util ca procesul sa fie initiat cat mai devreme cu putinta si companiile sa aiba un sistem bine pus la punct de colectare a documentelor pentru aplicatii.



Sursa: eyromania



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transfer lucratori romania

Data aparitiei: 20 Iunie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Companiile multinationale pot transfera lucratori in Romania pentru o perioada mai lunga de timp Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]