Castigul salarial mediu a crescut cu 1% in luna aprilie. In IT sunt in continuare cele mai mari salarii

salariu mediu 2017salariu mediu net 2017majorari salariale 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In luna aprilie castigul salarial mediu nominal net s-a situat la 2.366 lei, adica s-a majorat cu 1% fata de luna precedenta, respectiv cu 24 lei.
 
Conform datelor furnizate in data de 13 iunie de Institutul National de Statistica (INS), cele mai mari castiguri s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.968 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.395 de lei).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in aprilie de 3.291 lei, cu 1,1% mai mare decat in luna martie 2017.

In luna aprilie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

In ce domenii au avut loc cresteri salariale semnificative?

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 17,1% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv cu 13,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii); intre 9% si 13% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior, colectarea si epurarea apelor uzate, depozitare si activitati auxiliare pentru transport; intre 3,5% si 7% in transporturi pe apa, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de posta si de curier, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), cercetare-dezvoltare.

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in unele activitati din sectorul economic, ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri in luna precedenta.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 18,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 12,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; intre 5,5% si 7,5% in fabricarea produselor din tutun, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice; intre 3% si 4% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea de mobila, industria metalurgica, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

"In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-3,4%) si administratia publica (-0,7%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in sanatate si asistenta sociala (+0,9%) comparativ cu luna precedenta", informeaza INS.

In comparatie cu aprilie 2016, in aprilie 2017 castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 112,7%.

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", concluzioneaza INS.


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu 2017salariu mediu net 2017majorari salariale 2017

Data aparitiei: 13 Iunie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Castigul salarial mediu a crescut cu 1% in luna aprilie. In IT sunt in continuare cele mai mari salarii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]