Norme pentru aplicarea Programului "Prima chirie" destinat stimularii mobilitatii fortei de munca

prima chirie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a adoptat o Hotarare prin care au fost aprobate normele de aplicare ale Programului „Prima chirie”, prin care se acorda o prima de relocare somerilor inregistrati la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, care isi schimba domiciliul la o distanta mai mare de 50 de km pentru a se incadra in munca, transmite Ministerul Muncii intr-un comunicat de presa.

Astfel, prima de relocare se acorda la cerere, lunar, pentru o perioada de maximum 36 de luni, daca persoanele care solicita acest drept se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pentru cel putin 12 luni si nu se cumuleaza cu alte prime de mobilitate, potrivit legii. Aceasta prima se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare realizate de catre acestia – daca sunt persoane singure – sau impreuna cu familia, nu depasesc 5.000 de lei/luna. Prima de relocare este de 75% din suma necesara pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie si utilitati) la noul domiciliu sau resedinta, in limita sumei de 900 de lei lunar. In cazul in care persoanele aflate in somaj se incadreaza in munca pe durata mai mica de 12 luni, iar ulterior se schimba durata incadrarii in munca pe perioada determinata de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminata, nu beneficiaza de aceasta prima.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele indreptatite trebuie sa depuna la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in evidentele carora sunt inregistrate, documente care sa ateste indeplinirea conditiilor mentionate in lege, in termen de 60 de zile de la data incadrarii in munca.

Totodata, veniturile nete lunare luate in considerare in vederea acordarii primei sunt:
  •     venituri din salarii si asimilate salariilor;
  •     venituri din cedarea folosintei bunurilor;
  •     venituri din pensii;
  •     venitul minim garantat;
  •     indemnizatia de somaj;
  •     stimulentul de insertie;
  •     indemnizatia de concediu pentru cresterea copilului.

Prima de relocare se acorda lunar, incepand din luna urmatoare depunerii documentelor, pentru o perioada de cel mult 36 de luni, iar pentru acordarea acesteia beneficiarul trebuie sa depuna lunar documente care sa ateste plata chiriei, a facturilor la utilitati, declaratii si adeverinte privind veniturile realizate lunar, astfel incat sa dovedeasca faptul ca se incadreaza in prevederile legii.

Atat documentele pentru deschiderea dosarului, cat si cele lunare, se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2017, persoanele inregistrate ca someri la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, care se incadreaza in munca intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia, pot primi o prima de relocare.

Prima de relocare se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare realizate de catre acestea, in situatia in care sunt persoane singure sau impreuna cu familiile acestora, nu depasesc suma de 5.000 lei/luna si este in cuantum de 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire (chirie si utilitati) in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu mai mult de 900 de lei.


Sursa: Ministerul Muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prima chirie

Data aparitiei: 29 Mai 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Norme pentru aplicarea Programului "Prima chirie" destinat stimularii mobilitatii fortei de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]