ITM: amenzi pentru carnetele de munca nepredate

carnet de muncaITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din H.G nr. 1768/2005, privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, modificata si completata prin H.G nr. 36/2008, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa puna aceste documente la dispozitie casei teritoriale de pensii pe a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul.

In acelasi sens, art. 9 stabileste ca persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa le predea, in integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de catre acestea.

Asadar, obligatia de predare a carnetelor de munca este stabilita de textele legale citate in sarcina persoanelor fizice si juridice care detin aceste carnete. Or, daca carnetul de munca nu se afla in posesia angajatorului, acestuia nu ii revine obligatia de predare stabilita de H.G nr. 1768/2005.

Astfel, angajatorul ar putea fi sanctionat cu amenda prevazuta la art.11 din H.G nr. 1768/2005 numai daca detine carnetele de munca si nu le preda casei teritoriale de pensii.

Pe de alta parte, culpa angajatorului nu poate fi exclusa total avand in vedere nerespectarea dispozitiilor Legii nr.130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca.

Astfel, potrivit art. 2 alin. (1) din acest act normative, carnetele de munca ale salariatilor incadrati la angajatorii prevazuti la art. 1 se pastreaza si se completeaza de catre inspectoratele teritoriale de munca in a caror raza teritoriala isi are sediul angajatorul.

La solicitarea unor angajatori care au posibilitatea de a pastra si completa carnetele de munca ale salariatilor, inspectoratele teritoriale de munca pot aproba ca aceste operatiuni sa fie efectuate de catre acesti angajatori (art. 3 alin. (1).

Prin urmare, carnetele de munca se pastreaza de inspectoratele teritoriale de munca sau de catre angajatori in cazul prevazut la art. 3 alin. (1). Daca la data angajarii, salariatul nu prezinta carnetul de munca, acesta trebuie sa declare pe proprie raspundere ca i s-a intocmit carnet de munca precum si locul unde se afla acesta, de ex la fostul angajator. Aceasta declaratie trebuie prezentata la inspectoratul teritorial de munca si pastrata in copie la dosarul de personal al salariatului.

Daca o astfel de declaratie nu a fost data de salariat la data angajarii, ea trebuie data acum daca salariatul nu prezinta carnetul de munca.
Procedand astfel, angajatorul dovedeste ca nu se afla in posesia carnetului de munca al salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
carnet de muncaITM

Data aparitiei: 20 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

ITM: amenzi pentru carnetele de munca nepredate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]