Salariatiii pensionari beneficiaza sau nu de deducere personala?

: cumul pensie si salariucumul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Rodica Mantescu

Intrebare:
Salariatii pensionari beneficiaza sau nu de deducere personala? Parerile ar fi impartite, considerandu-se calitatea de pensionar ca functie de baza si astfel celelalte venituri nu mai sunt supuse deducerii personale.


Raspuns (valabil la 19-Sep-2010):
Potrivit pct. 112 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, in scopul  determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se intelege:

- pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documentele specifice care, potrivit reglementarilor legale, sunt asimilate acestora;

- in cazul cumulului de functii, locul declarat/ales de persoanele fizice.
Asadar, sunt considerate venituri realizate la functia de baza, veniturile realizate la unul dintre aceste locuri. Aceste locuri sunt locuri de munca, astfel ca, veniturile realizate la functia de baza sunt venituri realizate in baza unui contract individual de munca.

Astfel, in primul rand se face referire la „, ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documentele specifice care, potrivit reglementarilor legale, sunt asimilate acestora.”

Or, potrivit art. 2 din Decretul 92/1976 privind carnetul de munca, carnetul de munca se intocmeste pentru personalul incadrat pe baza de contract de munca si pentru membrii cooperativelor mestesugaresti.
De asemenea, se face referire la „locul declarat/ales de persoanele fizice in cazul cumului de functii.”
Potrivit art. 35 alin. (1) din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza (art. 35 alin. (3) din Codul muncii).

In consecinta, veniturile din pensii nu pot fi considerate ca venituri obtinute la functia de baza intrucat aceste venituri nu sunt realizate la unul din locurile de munca aratate la pct . 112 mai sus citat.

In consecinta, salariatii care cumuleaza pensia cu salariu au dreptul la deducerea personala prevazuta de Codul fiscal, intrucat veniturile din pensii nu pot fi considerate venituri realizate la functia de baza.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
: cumul pensie si salariucumul

Data aparitiei: 20 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatiii pensionari beneficiaza sau nu de deducere personala? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]