Anunt Min Muncii: "Declaratiile pentru Drepturile de Autor se depun si pentru luna august"

OUG 82OUG 58declaratiidrepturi de autorcontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordonanta 82/2010 abroga oligativitatea depunerii personale a declaratiilor in vederea contributiilor sociale, pentru veniturile realizate - in cazul PFA si a celor care obtin venituri din drepturi de autor. Acest lucru, insa, numai pentru castigurile obtinute dupa data de 10 septembrie. Asadar, pentru luna august declaratiile trebuie depuse. Pentru a preveni imbulzeala de la institutiile de resort, Ministerul Muncii a anuntat o serie de masuri, intre care prelungirea programului de lucru cu publicul pana la 19.30, in perioada 20-24 septembrie.
O alta masura adoptata: "Crearea la nivel teritorial a unor Puncte de lucru ale Agentiilor de Ocupare a Fortei de Munca la sediul Caselor de Pensii si ale Caselor de Pensii la sediul Agentiilor de Ocupare, astfel incat depunerea declaratiilor si incasarea contributiilor individuale atat pentru pensii, cat si pentru somaj, sa se poata face la sediul oricareia dintre cele doua institutii. In cadrul acestui Punct de lucru vor lucra personae specializate din cadrul institutiei responsabile, astfel la Punctul de lucru al CNPAS vor activa specialisti CNPAS, iar la cel al ANOFM specialisti ANOFM"
In comunicatul remis de catre Ministerul Muncii se explica detaliat cine si cum depune declaratii pentru contributiile sociale, in functie de perioada de aplicare a Ordonantei 58/2010, respectiv a noii Ordonante 82/2010.

" PRECIZARI MINISTERUL MUNCII

Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la modul de aplicare a prevederilor OUG nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, modificata prin OUG nr.82/2010, facem urmatoarele precizari:

Pentru a veni in sprijinul contribuabililor si pentru a preintampina eventuale situatii de genul celor generate de aplicarea OUG nr.58/2010 in luna august 2010 si in virtutea faptului ca respectul pentru cetatenii, care isi depun contributiile, reprezinta o prioritate absoluta, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a dispus adoptarea unei set de masuri concrete, care sa sprijine institutiile responsabile de implementarea acestor acte normative, respectiv Casa Nationala de Pensii(CNPAS) si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sa isi indeplineasca atributiile in conditii optime. Astfel, acest set de masuri prevede:

Crearea la nivel teritorial a unor Puncte de lucru ale Agentiilor de Ocupare a Fortei de Munca la sediul  Caselor de Pensii si ale Caselor de Pensii la sediul Agentiilor de Ocupare, astfel incat depunerea declaratiilor si incasarea contributiilor individuale atat pentru pensii, cat si pentru somaj,  sa se poata face la sediul oricareia dintre cele doua institutii. In cadrul acestui Punct de lucru vor lucra persoane specializate din cadrul institutiei responsabile, astfel la Punctul de lucru al CNPAS vor activa specialisti CNPAS, iar la cel al ANOFM specialisti ANOFM. Exemplu concret: contribuabilul X din judetul Y, care se deplaseaza la Casa Judeteana de Pensii pentru plata contributiei de asigurari sociale, va putea plati si contributia de asigurari de somaj in aceeasi locatie, la Punctul de lucru al Agentiei Judetene de Ocupare deschis in sediul Casei Judetene de Pensii si viceversa.

Prelungirea Programului de lucru cu publicul, dupa cum urmeaza:
-  20-24 septembrie  2010, pana la orele 1900;
-  25 septembrie, pana la orele 1300;
-  27 septembrie, pana la orele 1800.

" Nominalizarea unei persoane in cadrul fiecarei institutii de la nivel teritorial, care sa gestioneze comunicarea cu mass-media, astfel incat sa se poata oferi raspunsuri rapide si clare oricarei solicitari a presei.

Instruirea personalului implicat in operatiunea de preluare a declaratiilor si de incasare a contributiilor, in sensul unui comportament profesionist si a unei atitudini pro-active si pline de bunavointa fata de contribuabili, pentru a oferi un serviciu public de calitate si a se evita repetarea unor situatii similare celor de luna precedenta.

Subliniem faptul ca declaratiile pot fi depuse personal, prin persoana imputernicita, conform legii,  sau prin posta, in acest caz  in dublu exemplar, insotite de copie dupa cartea de identitate si dovedirea calitatii ( autorizatie, contract de drepturi de autor etc.).
Asiguram toti contribuabilii vizati de aceste acte normative, ca depunem absolut toate eforturile si diligentele necesare pentru ca depunerea si incasarea contributiilor sa fie facilitata, prioritara fiind eliminarea aglomeratiei si tratarea tuturor cetatenilor in mod respectuos.

De asemenea, dorim sa subliniem importanta intelegerii faptului ca un act normativ nu se aplica retroactiv, ci de la data publicarii in Monitorul Oficial. Concret, dorim sa explicam tuturor celor vizati de prevederile actelor normative mentionate ca pentru veniturile incasate anterior datei de 10.09.2010 se aplica prevederile OUG nr.58/2010, iar pentru veniturile obtinute dupa data de 10.09.2010 se aplica prevederile OUG nr.82/2010. Acest lucru se traduce in fapt prin urmatoarele situatii:

a) in cazul veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, platite in luna august, pentru care asiguratii nu au achitat si nu au declarat contributia individuala de asigurari sociale si cea de asigurari pentru somaj conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pana la data de 25 septembrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea acestor contributii sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, avand ca destinatie OUG nr.58/2010;

b) in cazul veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, platite in luna septembrie, anterior datei de 10 ale acestei luni, pentru care asiguratii nu au achitat si nu au declarat contributia individuala de asigurari sociale si cea de asigurari pentru somaj conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pana la data de 25 octombrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea acestor contributii sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca avand ca destinatie OUG nr.58/2010;

c) in cazul veniturilor profesionale reprezentand drepturi de autor si drepturilor conexe si/sau a veniturilor din contractele/conventiile incheiate potrivit Codului civil, platite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce luna se acorda, acestea se vor cuprinde in declaratia nominala prevazuta de OUG nr. 82/2010, corespunzatoare lunii septembrie 2010, care se va depune la casa teritoriala de pensii, respectiv la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca pana pe data de 25 octombrie a.c.;

d) in cazul veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, cu exceptia drepturilor de autor si drepturilor conexe si/sau a veniturilor din contractele/conventiile incheiate potrivit Codului civil, platite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce luna acestea se acorda, persoanele care incaseaza aceste venituri vor face, dupa caz, obiectul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) daca exista persoane care au realizat pentru prima data, in luna august 2010, venituri profesionale, altele decat cele salariale, care se supun prevederilor OUG nr. 58/2010 si aveau ca termen maxim de depunere a declaratiei de asigurare data de 25 septembrie a.c., dar nu s-au conformat, pana la data de 10 a acestei luni, obligatiilor prevazute de OUG nr. 58/2010, pentru a beneficia de stagiu de cotizare pe luna august 2010, pot depune declaratia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pana la data de 25 septembrie a.c. "

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 82OUG 58declaratiidrepturi de autorcontributii

Data aparitiei: 20 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Anunt Min Muncii: "Declaratiile pentru Drepturile de Autor se depun si pentru luna august" Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]