Poprirea pe salariu in cazul celor care au venituri sub cele minime pe economie

poprire salariu 2017poprire salariu minimpoprire
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite.

Acest aspect este reglementat de art. 729 alin. (1) din Codul de procedura civila, iar aceste venituri pot fi urmarite in urmatorul fel:

- pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii

- pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii

Iata un caz expus pe PortalCodulMuncii.ro: "Daca am un salariat cu salariul net 1.099 lei, are 2 popriri pentru restante la banci, cat ii retineti la salariu? Eu i-am retinut pana la jumatate din salariu pentru ca sunt 2 popriri. Trebuie sa ii ramana in mana, dupa poprire, minim jumatate din salariul net minim pe economie, adica: 10.652 = 532,5 lei. Jumatate din salariul lui inseamna 10992 = 549,5 lei. I-am poprit suma de 549 lei (jumatate din salariu si ii raman in mana mai mult decat 12 din minim net pe economie). Am procedat corect?"

Incepem prin a mentiona ca daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, daca sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

ATENTIE! Numai in situatia in care veniturile din munca sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

In cazul de mai sus, veniturile din munca nu sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie. Asadar, nu se aplica regula prevazuta la 729 alin.(3) din Codul de procedura civila, conform careia veniturile vor fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Fiind vorba despre doua popriri se poate retine cel mult 549 lei, asa ca angajatorul din situatia expusa a procedat corect.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
poprire salariu 2017poprire salariu minimpoprire

Data aparitiei: 26 Aprilie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poprirea pe salariu in cazul celor care au venituri sub cele minime pe economie Nota: 4.33 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]