Temei legal pentru acordarea indemnizatiei asociatului unic al unei societati

indemnizatiecodul fiscalvenituri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Cum se poate acorda indemnizatie lunara asociatului unic al societatii, daca acest contract trebuie sa fie trecut in actul constitutiv. Se asimileaza fondului de salarii si se platesc contributii?

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 15 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comeciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul in baza caruia asociatul unic incaseaza indemnizatia lunara trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Inscrierea indemnizatiei asociatului unic in actul constitutiv al societatii nu este obligatorie. De asemenea, contractul incheiat intre asociatul unic si societate nu se inregistreaza la organele fiscale.

In temeiul art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiei asociatului unic la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale.

Indemnizatia  asociatului unic este impozabila in mod similar veniturilor de natura salariala, iar societatea comerciala, platitoare a indemnizatiei,  are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16% aplicabila asupra bazei de calcul determinata in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Asociatului unic are obligatia sa plateasca:

- contributia individuala pentru asigurari sociale de 10,5%;
- contributia individuala pentru asigurari sociale de sanatate de 5,5%;
- contributia individuala pentru somaj de 0,5%.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor sociale pentru somaj se declara si se plateste de catre asociat personal in conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG nr. 58/2010, aprobate prin HG nr. 791/2010.

In cazul veniturilor cu caracter repetitiv, baza de calcul al contributiilor individuale pentru asigurarile sociale si somaj o constituie venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

In cazul veniturilor realizate exclusiv  cu caracter ocazional,  baza de calcul al contributiilor individuale pentru asigurarile sociale si somaj o constituie venitul net anual realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

Salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 1.836 lei x 5 salarii medii brute = 9.180 lei.

In cazul realizarii de venituri profesionale in mod ocazional pe langa venituri de natura salariala  nu se datoreaza cele doua contributii.

Declaratia de asigurare la sistemul de pensii si asigurari sociale si la sistemul asigurarilor pentru somaj se depune pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile la casa teritoriala de pensii.

Termenele de declarare a veniturilor  constituie si termene de plata a contributiilor individuale.
In cazul modificarii cuantumului veniturilor, in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii, beneficiarul veniturilor are obligatia de a actualiza declaratia, prin depunerea unei noi declaratii, care sa ateste cuantumul veniturilor realizate pe fiecare sursa de venit.

In ceea ce  priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate, Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.58/2010, fac trimitere la modalitatea de declarare si de plata stabilita de Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si Ordinul nr. 617/2007.  Dat fiind aceasta trimitere, nu exista modificari in ceea ce priveste modalitatea de declarare si de plata a contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate dupa intrarea in vigoare a OUG nr.58/2010.

Contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza in baza prevederilor art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, potrivit carora, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.

Asociatul unic datoreaza contributia individuala (5,5%) la asigurarile sociale de sanatate, indiferent daca realizeaza venituri si din alte surse si indiferent de nivelul acestor venituri.

Societatile comerciale datoreaza contributia angajatorului (5,2%) intrucat veniturile respective sunt asimilate salariului din punctul de vedere al legislatiei fiscale si intra in fondul de salarii realizat, conform art. 258 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 si art. 3 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617/2007.

Obligatia virarii ambelor contributii revine societatilor comerciale, care platesc indemnizatia asociatului, conform art. 257 alin. (7) din Legea nr. 95/2006, prin mentionarea acestuia la categoria „CT” in Lista nominala cuprinzand persoanele asigurate pentru care se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate (anexa 2a).

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatiecodul fiscalvenituri

Data aparitiei: 16 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Temei legal pentru acordarea indemnizatiei asociatului unic al unei societati Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]