Programul de lucru inegal si repausul saptamanal. Ce trebuie sa stie angajatorii

timpul de lucru inegalmunca in turerepaus saptamanalcodul muncii 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ceea ce priveste munca in baza unui contract individual de munca cu program de lucru inegal, este indicat ca angajatorii sa stie ca aceasta este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Legea 53/2003 - Codul muncii.

Art. 113 alin. (1) din Codul muncii prevede ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

ATENTIE! Codul Muncii stabileste ca se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

"Intr-o societate care are ca obiect de activitate restaurant, se poate accepta program 2 zile lucrate (12 ore zi) si 2 zile libere, si in ce conditii?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.


Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii.

Se va respecta durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana

Repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40) si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137 din Codul muncii).

Art. 137 din Codul muncii precizeaza ca repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

IMPORTANT! In cazul angajatilor care lucreaza in zilele de sambata si duminica, angajatorul trebuie sa acorde acestora alte doua zile libere consecutive si un spor la salariu in cuantumul si in conditiile negociate prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.

Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, precizam ca in contractele individuale de munca ale salariatilor trebuie sa fie trecut programul de lucru inegal, respectiv munca in ture, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal.

Trebuie sa se tina cont si de prevederile art. 115 alin. (2) din Codul muncii, care arata ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.


...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timpul de lucru inegalmunca in turerepaus saptamanalcodul muncii 2017

Data aparitiei: 14 August 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Programul de lucru inegal si repausul saptamanal. Ce trebuie sa stie angajatorii Nota: 3.62 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]