Noua Lege a pensiilor: locuitorii din unele zone ale tarii se pot pensiona mai devreme

legea pensiilorpunctul de pensiisistemul unitar de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Femeile si barbatii vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani, incepand din 2030, dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani, a decis miercuri seara Camera Deputatilor, care a pastrat forma initiala a Legii pensiilor, votata de Senat.

Vezi aici: Ghid pensionare anticipata


Articolul care cuprinde egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, acceptat de Camera cu 105 voturi pentru, 82 impotriva si 9 abtineri, mai prevede ca stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru ambele categorii.

Prevederea privind pensionarea femeilor si a barbatilor la aceeasi varsta a fost votata de Camera, dupa ce acest for respinsese diferentierea de doi ani - 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati - dintre cele doua categorii.

Mai mult, deputatii au respins inclusiv o serie de amendamente ale opozitiei care stipulau egalizarea varstei de pensionare dintre femei si barbati la 63 de ani sau pensionarea la 65 de ani a barbatilor si la 60 de ani a femeilor, sau pensionarea femeilor la 60 de ani si a barbatilor la 62.

De asemenea, s-a hotarat integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cat si a celor care sunt platiti prin drepturi de autor.

Locuitorii din unele zone ies mai repede la pensie

Plenul Camerei Deputatilor a admis si amendamente, unul dintre acestea facand referire la faptul ca cei care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati sa se poata pensiona cu doi ani mai devreme decat varsta standard, fara penalizari.

Amendamentul va completa articolul 65 (4) si prevede ca "persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani fara penalizarea prevazuta in articol".

"Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta", au mai decis deputatii, la acelasi articol.

Ei au respins astfel un amendament aprobat de comisie care prevedea scaderea procentului la 0,65%.

In ansamblul sau, articolul 65 din lege a fost adoptat cu 127 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si 28 de abtineri.
 
Un alt amendament admis la legea pensiilor, care initial a fost respins in Comisia de munca, vizeaza schimbarea denumirii Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale in Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).

Punctul de pensie ramane la valoarea actuala.

Un alt amendament respins a fost cel referitor la stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie. Amendamentul, introdus de PSD si PNL, a primit 40 de voturi "pentru", 114 "impotriva" si 6 abtineri.

In absenta PSD si PNL, plenul a decis ca punctul de pensie sa fie de 732,5 lei, in varianta propusa de Guvern.

Contestatie la Curtea Constitutionala

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi pentru MEDIAFAX ca formatiunea social-democrata va contesta Legea sistemului unitar de pensii publice la Curtea Constitutionala, in termenul legal prevazut inainte de promulgarea actului normativ. Ponta a mentionat ca PSD va sesiza Curtea Constitutionala pe Legea pensiilor cel mai probabil vineri.

El a afirmat ca, pe langa atacul de neconstitutionalitate a Legii pensiilor, PSD va formula si o sesizare impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sesizare care ar putea fi inaintata nu doar Biroului Permanent al Camerei, ci si in justitie.

Vicepresedintele "Cartel Alfa" a declarat joi ca sindicatele nu sunt de acord cu proiectul Legii pensiilor adoptat de Camera Deputatilor si vor cere presedintelui sa nu o promulge in aceasta forma, in caz contar vor ataca legea in justitie si se vor adresa si organismelor internationale.

Sindicalistii nu sunt de acord cu prevederea privind cresterea varstei de pensionare si nici cu modul de calcul al punctului de pensie, respectiv in functie de inflatie.

Sindicalistii au mai cerut ca femeile care cresc copii sa poata beneficia de o reducere a varstei de pensionare si sa nu fie penalizate in perioada de crestere a copilului.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilorpunctul de pensiisistemul unitar de pensii

Data aparitiei: 16 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noua Lege a pensiilor: locuitorii din unele zone ale tarii se pot pensiona mai devreme Nota: 3.25 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]