Conditiile pentru munca in regim de colaborare. Cum se angajeaza legal o persoana care va presta activitati ocazionale

angajare colaborareactivitati ocazionaleprestari activitati ocazionalecontract civil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mentionam inca de la inceput ca, prestarea muncii in baza unei conventii de colaborare este permisa numai pentru activitati ocazionale care exclud subordonarea prestatorului fata de beneficiarul lucrarii.

ATENTIE: in baza unui contract civil, munca poate fi prestata de persoanele fizice autorizate si inregistrate in registrul comertului.


Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro:"Suntem o unitate hoteliera, cod CAEN 5510. Intrucat vine perioada de vara in care avem foarte multe solicitari, dorim sa apelam la personal suplimentar, ca exemplu: lucratori in bucatarie. Cum se poate face legal acest lucru? Nu vorbim de o angajare sezoniera, pe toata perioada verii, ci doar in anumite situatii."


Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile art. 6 alin. (1) din OUG 44/2008.
 
Asadar, in vederea desfasurarii unei activitati profesionale independente, o persoana fizica trebuie sa se autorizeze si sa presteze respectiva activitate in calitate de persoana fizica autorizata.

IMPORTANT! Pentru situatiile in care se suplimenteaza personalul in vederea organizarii unor evenimente, angajatorul poate incheia contracte de prestari servicii cu persoane fizice autorizate.

Acesta are, totodata si posibilitatea de a apela la un agent de munca temporara care va putea pune la dispozitie salariati temporari, sau poate apela la munca prin zilieri daca unitatea este autorizata pentru activitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – clasa 5520 – tabere de copii (organzate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia sau pentru activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajare colaborareactivitati ocazionaleprestari activitati ocazionalecontract civil

Data aparitiei: 27 Martie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditiile pentru munca in regim de colaborare. Cum se angajeaza legal o persoana care va presta activitati ocazionale Nota: 4.25 din 5 - 16 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]