Cine are in grija o persoana varstnica, poate lucra cu jumatate de norma. Salariul sau nu va fi redus

jumatate de normaingrijire persoana varstnicaLegea nr. 17/2000
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este important de stiut ca toti acei angajati care au in grija o persoana varstnica dependenta pot beneficia de anumite facilitati. De exemplu, cei care ingrijesc un batran, membru al familiei din care fac parte, pot lucra cu jumatate de norma sau cu program redus.  

In acest context, acesti salariati pot lucra in regim part time, dar vor castiga acelasi salariul pentru norma intreaga, autoritatile locale fiind cele care trebuie sa plateasca jumatate din venit.


Aceste aspecte sunt reglementate de Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, a caror prevederi arata ca cei care ingrijesc in mod constant un batran, pot lucra jumatate din program, dar se vor bucura de un salariu intreg.

Asadar, cine are un incheiat un contract individual de munca si se confrunta cu situatia prezentata mai sus, ii poate cere angajatorului reducerea programului. Desigur, ambele parti trebuie sa fie de acord cu aceasta decizie, dar in esenta angajatorul nu are dreptul de a refuza aceasta cererea a salariatului, fiind reglementata prin lege.

Conform Codului Muncii, angajatorul trebuie sa vina in ajutorul salariatului aflat intr-o situatie de acest gen, transferandu-l pe acesta pe un post cu jumatate de norma. Asadar, angajatorul trebuie sa anunte salariatul cand apare un post cu jumatate de norma.

Desigur, lucrurile nu stau chiar atat de simplu. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, salariatii trebuie sa depuna, la primaria localitatii de care apartin, mai exact la serviciul public de asistenta sociala, o cerere pentru acordarea ingrijirii la domiciliu pentru persoanele varstnice dependente.

Se realizeaza o ancheta sociala

Pentru a se stabili daca o persoana ingrijeste o persoana varstnica dependenta, se va realiza inainte de toate, o ancheta sociala, asa cum este prevazut in Legea nr. 17/2000.


Ancheta sociala va fi condusa de doi asistenti sociali si medicul care se ocupa de persoana varstnica, care vor verifica prevederile HG nr. 886/2000.

Conform acesteia, o persoana este considerata dependenta daca isi pierde autonomia din cauze fizice, psihice sau mentale si are nevoie de ajutor semnificativ si/sau de ingrijire pentru a realiza activitatile de baza ale vietii de zi cu zi.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
jumatate de normaingrijire persoana varstnicaLegea nr. 17/2000

Data aparitiei: 13 Februarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cine are in grija o persoana varstnica, poate lucra cu jumatate de norma. Salariul sau nu va fi redus Nota: 4.05 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]