Inspectia Muncii: in Romania, mai bine de 5.000 de oameni mor anual de cancer profesional

cancer profesionalrisc cancer locul de muncacancer profesional angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti triste de la Inspectia Muncii, in contextul in care acestia au furnizat date care arata ca in Romania, peste 5.000 de oameni mor anual, din cauza cancerului profesional, in timp ce la nivel european se inregistreaza 100.000 decese.

Mai mult decat atat, costurile directe ale expunerii la substante cancerigene la locul de munca in toata Europa fiind estimate la 2,4 miliarde de euro pe an.

Inspectia Muncii: "Cancerul este considerat principala cauza a deceselor legate de munca in Uniunea Europeana. Anual pe continent se inregistreaza peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezinta 53% din decesele determinate de accidentele de munca si de bolile profesionale impreuna."

Asadar, informatiile oferite de institutie evidentiaza ca aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului, in Romania, iar 10% dintre aceste decese sunt legate de cancerul profesional.

Controale la cei care utilizeaza substante cancerigene

Inspectia Muncii anunta ca va demara controale la angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala, in acest fel alaturandu-se altor tari din Europa, care procedeaza in acelasi mod. Despre ce substante chimice este vorba? Printre acestea se numara: azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea titeiului si carbunelui, fibra de sticla.

De asemenea, institutia urmeaza sa efectueze si actiuni de constientizare, desfasurate prin inspectoratele teritoriale de munca.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: "Aproape nu exista domeniu de activitate in care sa nu existe angajatori care sa expuna lucratorii la imbolnavirea de cancer profesional. Inspectia Muncii, prin implicarea la nivel national stabileste un model de buna practica europeana si intentioneaza reducerea la minimum a riscurilor de la locurile de munca. Prin controale, informare, indrumare si prevenire vom avea rezultate care, asa cum spune si sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de lupta impotriva cancerului, ne ajuta: Sa invingem cancerul cat mai curand!"

In acest mod, inspectorii de munca vor putea verifica activitatile si motivele pentru care angajatorii utilizeaza agenti cancerigeni, ce cantitati din substantele fabricate sau utilizate contin agenti cancerigeni, numarul lucratorilor expusi, masurile de prevenire luate, tipul echipamentului de protectie utilizat,etc.

Angajatorii trebuie sa puna la dispozitie o lista nominala actualizata a lucratorilor implicati in activitatile pentru care rezultatele evaluarii de risc evidentiaza un risc pentru sanatatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supusi, examenele medicale efectuate.

"Riscurile pentru siguranta si sanatatea lucratorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie sa identifice si sa evalueze riscurile pentru lucratori asociate cu expunerea la agenti cancerigeni si trebuie sa previna expunerea lor atunci cand riscurile apar. Daca este posibil, substanta cancerigena trebuie inlocuita cu o alternativa mai putin periculoasa", se mai precizeaza in comunicatul de la Inspectia Muncii.

IMPORTANT! Angajatorul are obligatia ca, pentru orice activitate in care exista risc de contaminare cu agenti cancerigeni, sa ia masuri adecvate pentru a se asigura ca lucratorii nu mananca, nu consuma alimente si nu fumeaza in zonele de lucru in care exista riscul contaminarii cu substante cancerigene si sa le puna la dispozitie grupuri sanitare si dusuri suficiente.

Sursa: Inspectia Muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cancer profesionalrisc cancer locul de muncacancer profesional angajati

Data aparitiei: 03 Februarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectia Muncii: in Romania, mai bine de 5.000 de oameni mor anual de cancer profesional Nota: 4.21 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]