Salariul mediu in crestere. Ce valoare a atins in noiembrie 2016

salariul mediu net 2017salariul mediu net cresterecastig salarial mediu net
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariul mediu brut a atins suma de 3.005 lei, in luna noiembrie a anului trecut, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.172 lei, in acest fel inregistrandu-se o crestere de 3%, fata de luna precedenta.


Aceste date au fost publicate recent de Institutul National de Statistica (INS), iar cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (5.675 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.291 lei).

Crestere de  13,2% a salariului mediu net, fata de noiembrie 2015

Este demn de mentionat ca, daca se face o comparatie cu noiembrie 2015, se observa ca salariul mediu net a crescut cu 13,2%.

Cresteri importante ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in domenii precum: fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (18,6%) si in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia minereurilor metalifere, activitati de spectacole, culturale si recreative (10%-16%).

Si in sectorul bugetar lucrurile au decurs mai bine, asadar, conform datelor INS, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta: invatamant (+1,9%), administratie publica (+1,4%), sanatate si asistenta sociala (+0,1%).


Asadar, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna octombrie 2016, iar cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cresterile castigului salarial mediu net s-au petrecut si pe fondul disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Domeniile in care s-au inregistrat scaderi semnificative ale castigului salarial nominal net

Daca este sa vorbim despre scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, vom mentiona ca acestea au fost determinate de acordarea in luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv anuale), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri.


Nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice sunt alti factori care au condus la scaderile castigului salarial mediu net.

In domeniul fabricarii bauturilor (3,7%) au existat cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net.


Sursa: INS



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul mediu net 2017salariul mediu net cresterecastig salarial mediu net

Data aparitiei: 16 Ianuarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu in crestere. Ce valoare a atins in noiembrie 2016 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]