Ce se petrece cand un angajat este delegat intr-o functie de conducere?

delegare functie de conduceredelegare angajaticonditii delegare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim, inca de la inceput ca notiunea de delegare este definita de Codul muncii, in cuprinsul art. 43 ca fiind: „exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.”

Date fiind aceste circumstante, delegarea este reglementata de Codul muncii printr-o serie de restrictii:

- durata delegarii poate fi de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice;
- acordul salariatului este necesar de fiecare data cand se doreste prelungirea delegarii, nu si pentru prima data;
- salariatul are dreptul la o indemnizatie de delegare in conditiile prevazute de legislatia in vigoare    

Dar ce se petrece cand cineva este delegat intr-o functie de conducere? Ce ar trebui sa stie angajatorii?

Vom analiza o situatie din cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Suntem un ONG si avem urmatoarea intrebare. In cadrul organizatiei noastre exista un Birou pentru care s-a facut selectie si recrutare internationala. Seful acestui Birou este numit la aceasta data intr-o functie in cadrul administratiei publice pentru un mandat de 4 ani. Printr-o decizie, reprezentantul legal, a numit o persoana din cadrul biroului respectiv sa preia atributiile sefului de birou, in perioada in care acesta are contractul suspendat. Trebuie sa-i modificam si salariul la nivelul celui avut de persoana care a ocupat acest post, respectiv seful de birou?"


Mnetionam ca notiunea de delegare de atributii sau delegare manageriala nu este definita de legislatia muncii, in speta de Codul muncii, si nici nu exista precizari exprese ca in cazul sectorului public.

In aceasta situatie, apreciem ca pentru persoanele juridice din sistemul privat, procedura in sine de punere in practica a delegarii ramane la latitudinea acestora.

ATENTIE! Delegarea de atributii manageriale nu poate avea caracter permanent si se poate intinde pe o perioada determinata de timp, astfel incat sa nu afecteze indeplinirea atributiilor din fisa postului pe care acesta este incadrat si pentru care primeste un anumit salariu, de regula, sub nivelul salariului aferent unei functii de conducere.


Sursa: PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
delegare functie de conduceredelegare angajaticonditii delegare

Data aparitiei: 13 Ianuarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce se petrece cand un angajat este delegat intr-o functie de conducere? Nota: 3.13 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]