Se poate desfiinta postul salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie?

stimulent de insertie 2017concediere perioada stimulent de insertieconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de stabilit inca de la inceput ca stimulentul de insertie reprezinta o suma de bani de care beneficiaza parintele care isi reia activitatea profesionala inainte de data limita a concediului de crestere a copilului.

Acestia au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei de crestere a copilului.

Analizam o situatie concreta din PortalCodulMuncii.ro: "O salariata beneficiaza de stimulent de insertie pana la 30.10.2017 (cand implineste copilul 3 ani). Intentionam sa inchidem punctul de lucru unde lucreaza salariata si sa-i desfiintam postul. Cand putem face acest lucru legal, cand implineste copilul 2 ani si 6 luni sau dupa 30.07.2017 cand nu mai beneficiaza de stimulent de insertie?"


Orice angajator trebuie sa aiba in vedere ca este INTERZISA incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, conform art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010, in situatiile enumerate mai jos:

a) salariata/salariatul care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariata/salariatul care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.



IMPORTANT: Interdictia se poate extinde o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in cadrul unitatii in care isi desfasoara activitatea.

Asadar, pana la implinirea copilului a varstei de 3 ani, perioada in care mama beneficiaza de stimulent de insertie, NU poate fi incetat contractul de munca.

ATENTIE! Aceste prevederi nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.

Angajatorii ar trebui sa aiba in vedere ca nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Pentru a raspunde intrebarilor de mai sus, specificam ca nu este posibila desfiintarea locului de munca si nu se poate concedia salariata pe perioada in care aceasta se afla in plata stimulentului de insertie.


Sursa: PortalCodulMuncii



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stimulent de insertie 2017concediere perioada stimulent de insertieconcediu crestere copil

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se poate desfiinta postul salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie? Nota: 4.44 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]