Supravegherea video sau monitorizarea conversatiilor, la locul de munca? Atentie, aceste masuri sunt ILEGALE. Vor fi permise numai in cazuri EXCEPTIONALE!

monitorizare video angajatiinterzis amprentare angajatiprelucrare date cu caracter personalmonitorizare conversatii salariatisupraveghere video angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 16.03.2018:
 
Supravegherea video la locul de munca este un subiect controversat, iar aceasta va fi posibila numai in anumite conditii exceptionale, care urmeaza sa fie reglementate de lege, in curand.
 
Asadar, a fost depus la Senat un proiect pentru dezbatere, care prevede clar ca angajatorii vor putea apela la aceste masuri doar in conditii exceptionale si doar atunci cand acest lucru este absolut necesar pentru compania in cauza.
 
Desigur ca monitorizarea video sau monitorizarea conversatiilor nu va incepe fara ca salariatii sa fie anuntati in prealabil de aceasta intentie. Acest proiect de lege a fost depus la Senat in data de 14 martie si poti vedea mai multe detalii aici.
 
 „In cazul in care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicatii electronice si/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de munca, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajatilor, in scopul realizarii intereselor legitime urmarite de angajator, este permisa numai daca: a) interesele legitime urmarite urmarite de angajator vizeaza activitati de importanta deosebita, temeinic justificate si prevaleaza asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate;
b) angajatorul a realizat informarea prealabila obligatorie, completa si in mod explicit a angajatilor;
(...)"
 
IMPORTANT!
 
Acest proiect nu este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al senatorilor si al parlamentarilor. Dupa aceea, va trebui sa fie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial, pentru a produce efecte la nivel de tara.
 
Dreptul la protectia datelor cu caracter personal este consacrat expres, cu titlu general, in art. 6 alin. (2) din Codul muncii, potrivit caruia tuturor salariatilor care presteaza o munca le este recunoscut dreptul la protectia datelor cu caracter personal.
 
Va reamintim ca, in data de 25 mai 2018 va intra in vigoare Regulamentul general privind protectia datelor. Regulamentul (UE) 2016/679 impune un set unic de reguli in materia protectiei datelor cu caracter personal, inlocuind cu aceasta data Directiva 95/46/CE si, implicit, prevederile Legii nr. 677/2001. Fiind un regulament, acesta este de direct aplicare; asadar nu va mai fi necesara nicio lege nationala de transpunere. De aceea trebuie sa ne pregatim din timp pentru aplicarea acestuia.
 
In raport cu legalitatea prelucrarii datelor cu caracter personal, Regulamentul precizeaza ca prelucrarea este legala numai daca, si in masura in care, se aplica cel putin una dintre urmatoarele conditii...vezi mai multe despre regulament aici >>>
 
 

Orice angajat ar trebui sa isi cunoasca drepturile, iar atunci cand acestea ii sunt incalcate, ar trebui sa adopte o atitudine corespunzatoare, pentru a remedia cat mai repede situatia cu pricina.


NU este permisa supravegherea video a angajatilor si cu atat mai putin amprentarea acestora


O serie de intrebari legate de acest subiect ne-a atras atentia, iar specialistii nostri au ajuns la concluzia ca acest fapt ar trebui lamurit.

Astfel, este demn de mentionat ca salariatii nu pot fi monitorizati prin intermediul camerelor video in birourile in care acestia isi desfasoara activitatea. De asemenea, angajatorii nu au dreptul de a folosi amprentele salariatilor pentru a intocmi pontajul. Ambele fapte mentionate mai sus sunt ILEGALE, iar aceste reguli au fost stabilite prin Decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nr. 52/2012.

Exista si anumite exceptii, adica pot fi instalate anumite camere de filmat, in locuri strategice, existand o serie de reguli si in acest sens.

IMPORTANT: Angajatorii care incalca aceste reguli pot fi sanctionati, conform legislatiei in vigoare.

Asadar, conform Decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nr. 52/2012, imaginile care contin persoane sau nu, dar care pot duce cu usurinta la identificarea acestora, nu sunt permise la locul de munca.

In acest context, supravegherea video in birouri nu este permisa, facand exceptie de la regula doar situatiile prevazute de lege sau cele in care este obtinut avizul de la ANSPDCP (  Autoritatea Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal).

Desigur, si in acest context, supravegherea video se va face doar dupa obtinerea consimtamantului expres si liber exprimat al salariatilor in cauza, in acest fel fiind respectat liberul arbitru al acestora.

Conform unor informatii oferite presei de ANSPDCP, mai multi angajatori au fost sanctionati dupa ce au incalcat aceste reguli, salariatii facand plangere impotriva acestora, dupa ce au constatat ca erau supravegheati video in birouri, fara a fi anuntati in prealabil de acest aspect.

Instantele de competenta au considerat ca in acest fel a fost adus un prejudiciu asupra vietilor private ale angajatilor, mai ales ca angajatorii in cauza nu au facut o analiza ampla, referitoare la necesitatea aplicarii unei astfel de masuri.


Cand si in ce conditii este permisa supravegherea video?


In contextul in care camerele de filmat sunt folosite pentru a supraveghea paza si protectia oamenilor, a protejarii bunurilor, imobilelor, etc, instalarea acestora poate fi permisa.

Camerele video mai sunt permise pentru:

- monitorizarea traficului rutier si pentru a preveni anumite incalcari ale regulilor de circulatie
- in scopul unor interese legitime, dar fara a aduce un prejudiciu asupra drepturilor si libertatilor persoanelor vizate, etc



Din comunicatul de presa recent al ANSPDCP reiese ca: "Supravegherea video poate fi efectuata in locuri si spatii deschise sau destinate publicului, inclusiv pe caile publice de acces de pe domeniul public sau privat, in conditiile prevazute de lege".


ATENTIE: Trebuie mentionat ca si atunci cand este permisa supravegherea video, exista anumite reguli in acest sens. In primul rand camerele de filmat trebuie amplasate in locuri vizibile, iar cele ascunse nu sunt legale. In toalete sau vestiare sunt strict INTERZISE, asa cum era de asteptat.

De asemenea, camerele de filmat trebuie semnalizate, printr-o imagine reprezentativa, asezata chiar in apropierea camerei video in cauza.


Amprentarea angajatilor, alta masura abuziva


Angajatorii care doresc sa ia amprentele salariatilor ar trebui sa fie la curent cu faptul ca aceasta masura este ilegala si risca sa fie amendati. Intocmirea pontajului NU ar trebui realizata in aceasta baza.

"In situatia in care nu exista dispozitii legale exprese, nu se poate recurge la o prelucrare a datelor biometrice (amprentele angajatilor)...", conform ANSPDCP, decat daca situatia o cere, cum ar fi in cazul celor care lucreaza cu sume mari de bani, spre exemplu.

Asadar, salariatii care se confrunta cu astfel de situatii ar trebui sa semnaleze aceste situatii.


Conform legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, acele persoane care folosesc ilegal date cu caracter personal risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 25.000 de lei.



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monitorizare video angajatiinterzis amprentare angajatiprelucrare date cu caracter personalmonitorizare conversatii salariatisupraveghere video angajati

Data aparitiei: 16 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Supravegherea video sau monitorizarea conversatiilor, la locul de munca? Atentie, aceste masuri sunt ILEGALE. Vor fi permise numai in cazuri EXCEPTIONALE! Nota: 4.36 din 5 - 33 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 
 


 
[x]