Impozitarea ajutoarelor oferite angajatilor pentru boli grave si incurabile. Cum se reglementeaza in CIM

ajutor boli incurabileimpozitare ajutoare materialeindemnizatii boli incurabile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atunci cand un angajat se imbolnaveste, acesta poate beneficia de anumite ajutoare materiale, iar angajatorii ar trebui sa aiba in vedere cum se procedeaza, in situatia amintita.

Mentionam ca, potrivit art. 25 din Codul fiscal, ajutoarele oferite angajatilor pentru boli grave si incurabile, se considera cheltuieli sociale cu deductibilitate limitata, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.


"Firma a acordat suma de 500 lei unui angajat bolnav de cancer ca si ajutor pentru boli grave in luna decembrie 2016, dar la nivel de angajator nu este semnat un contract colectiv de munca si nici in contractul individual de munca nu este precizata aceasta suma. Cum putem formaliza printr-un document pentru a nu se impozita aceste sume? Este sufiecienta o decizie a angajatorului pentru acordarea acestei sume salariatului?", intrebare din cadrul PortalCodulMuncii.ro


In primul rand, este demn de mentionat ca, potrivit art. 25 din Codul fiscal, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern pot fi reglementate si alte cheltuieli cu caracter social. De asemenea, acest ajutor acordat in aceste conditii reprezinta cheltuiala sociala conform art. 25 alin. (3) din Codul fiscal).

Astfel din punct de vedere al impozitului pe venit nu sunt venituri impozabile ajutoarele pentru bolile grave si incurabile acordate salariatilor daca s-a prevazut astfel in contractul colectiv sau individual de munca.

Asadar, suma de 500 lei acordata unui salariat bolnav (art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal) este cheltuiala deductibila in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului daca printr-un act aditional la CIM aceasta clauza va fi reglementata.

ATENTIE: Incadrarea in categoria veniturilor prevazute de acest text se face pe baza documentelor medicale din care rezulta caracterul grav sau incurabil al bolii.

Daca nu este acordat pentru o boala grava sau incurabila sau nu este stabilit in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, ajutorul va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutor boli incurabileimpozitare ajutoare materialeindemnizatii boli incurabile

Data aparitiei: 04 Ianuarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Impozitarea ajutoarelor oferite angajatilor pentru boli grave si incurabile. Cum se reglementeaza in CIM Nota: 4.08 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]