Detasare sau delegare intr-o tara straina, in baza unui contract de prestari servicii. Cum se stabileste

detasare sau delegaredetasare angajatidetasare straini
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este important sa clarificam care este diferenta dintre detasarea si delegarea unui angajat, aspect cu care angajatorii trebuie sa fie bine familiarizati.

Asadar, delegarea se refera exercitarea temporara de catre salariat a sarcinilor de serviciu in afara locului sau obisnuit de munca. Esti subordonat aceluiasi angajator, doar ca iti realizezi activitatea profesionala in alta locatie.
 
Pe de alta parte, detasarea este o masura pe care angajatorul tau o dispune si in urma careia un angajat va presta activitate in subordinea unui alt angajator.


Mai multe despre detasare si delegare poti citi aici >>>


"Societatea A din RO incheie un contract de prestari servicii IT cu societatea B din Bulgaria prin care urmeaza sa trimita in Belgia un salariat pe durata de 1 an in vederea realizarii obiectului contractului. Cum este considerata acesta deplasare a salariatului din Romania in Belgia, delegare sau detasare? Delegarea se transmite in Revisal, se face act aditional sau decizie, pe durata delegarii? Care este procedura si ce obligatii are societatea A fata de salariatul ei?", intrebari extrase din PortalCodulMuncii.ro


Vom specifica inca de la inceput ca, potrtivit art. 3 din Legea 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, iar atunci angajatorul ia una dintre masurile prevazute la art. 4 alin. (2):

a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea (...)

In acest context, situatia descrisa se incadreaza la pct. a), dat fiind faptul ca exista un contract de prestari servicii.

Asadar, situatia descrisa se incadreaza la detasare in baza Legii 344/2006. Acestei detasari nu ii sunt aplicabile regulile privind detasarea reglementata de Codul muncii intrucat in cazul detasarii in baza Legii 344/2006 contractul individual de munca nu se suspenda.

Contractul individual de munca nu se suspenda intrucat salariatul continua sa fie platit de angajatorul care il detaseaza, fapt pentru care, detasarea nu se inregistreaza in REVISAL.

Pe durata detasarii societatea in va plati salariatului salariul si diurna in cuantumul negociat si ii va deconta cheltuielile de transport si cazare.


Mai multe despre detasare si delegare poti citi pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare sau delegaredetasare angajatidetasare straini

Data aparitiei: 16 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasare sau delegare intr-o tara straina, in baza unui contract de prestari servicii. Cum se stabileste Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]