Inspectorii sociali vor avea noi atributii! Din 2017, acestia vor putea sa dea amenzi angajatorilor

inspectori sociali amenzi angajatoriinspectori sociali noi atributiiinspector sociali amenzi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noi reglementari in ceea ce priveste statutul inspectorilor sociali, dat fiind faptul ca in curand acestia vor putea sanctiona angajatorii, autoritatile publice si chiar si pe cei care beneficiaza de ajutoare sociale.


 
 
 Asadar, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2016 pentru aprobarea Statutului special al functiei publice specifice de inspector social si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 965 din 29 noiembrie 2016, inspectorii sociali beneficiaza de un nou statut al functiei.


 
 
 
Noile atributii ale inspectorilor sociali: constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor
 
 
Pana acum inspectorii sociali aveau ca atributii, potrivit Art. 13 din OUG Nr. 130/2006:


 
 
"Inspectorii sociali, in desfasurarea activitatii lor, au urmatoarele puteri de inspectie:


 
 
 a) sa aiba acces liber, în conditiile legii, cu înstiintare prealabila, în sediul autoritatilor administratiei publice centrale si locale ori al persoanei fizice sau juridice, publice ori private, cu atributii în domeniu, si/sau în orice alt loc în care acestia îsi desfasoara activitatea, cu exceptia cazurilor în care, ca urmare a unor sesizari, se emite ordin special de misiune, în conditiile legii;
 
 b) sa solicite autoritatilor administratiei publice centrale si locale ori persoanei fizice sau juridice, publice ori private, toate documentele si informatiile necesare pentru realizarea controlului, în limitele prevazute de lege;
(....)
 
 
g) sa solicite autoritatilor competente sau organismelor abilitate prin lege, aplicarea masurilor constând în încetarea sau suspendarea activitatii unitatilor care acorda servicii sociale ori, dupa caz, retragerea acreditarii furnizorilor de servicii sociale, în conditiile legii"

 
 
 
Dar, de la 1 ianuarie 2017 lucrurile se vor schimba, iar inspectorii sociali vor avea o serie de atributii noi, cum ar fi si aplicarea de amenzi contraventionale anumitor autoritati publice si beneficiarilor ajutoarelor sociale, potrivit OUG nr. 82/2016.
 
 
Asadar, conform noilor reglementari, inspectorii sociali vor putea aplica amenzi contraventionale mai multor autoritati publice, angajatorilor si de asemenea beneficiarilor anumitor ajutoare sociale, in anumite conditii.


 
 
 
Sunt vizati si cei care primesc ajutoare sociale! 


 
 
 
Chiar si cei care beneficiaza de ajutoare sociale vor fi vizati. Acestia nu vor scapa de amenzile inspectorilor sociali, atat timp cat nu vor depune, din trei in trei luni, declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si cuantumul veniturilor. 


 
 
Cei care nu transmit primariilor, in 15 zile, modificarile intervenite cu privire la domiciliu, componenta familiei sau cuantumul veniturilor declarate in prima faza, acestia pot fi amendati cu amenzi cuprinse intre 500 si 2.000 de lei, potrivit ordonantei.


 
 
ATENTIE: Noile atributii ale inspectorilor sociali a intrat in vigoare la data de 29 noiembrie 2016, insa aplicarea contraventiilor si sanctiunilor vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017.


 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectori sociali amenzi angajatoriinspectori sociali noi atributiiinspector sociali amenzi

Data aparitiei: 12 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectorii sociali vor avea noi atributii! Din 2017, acestia vor putea sa dea amenzi angajatorilor Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]