Speta: un angajator poate acorda concediu de odihna diferentiat?

concediu de odihna diferentiatcand se acorda co diferentiatconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom reaminti ca, potrivit Codului muncii dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. De asemenea, orice angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

 

 
Dar ce se petrece cand un angajator vrea aa ofere mai multe zile de concediu anumitor angajati? Cum reglementeaza legea astfel de initiative?
 

 
 
"Se poate acorda unui anumit numar de angajati mai multe zile de concediu de odihna aferente unui an calendaristic?", intrebare din cadrul PortalCodulMuncii.ro

 
 
 
Incepem prin a mentiona ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, dar efectiv durata concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a art. 145 din Codul muncii.

 
 
 
Angajatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap cat si pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, vor beneficia suplimentar un concediu de odihna de cel putin 3 zile lucratoare. Conform art. 147 din Codul muncii, numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru aceste categorii de salariati se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare


 
 
Conform art. 5 din Codul muncii in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii, asa ca angajatorul trebuie sa respecte legislatia in vigoare.
 



 
In acest context, durata minima a concediului de odihna se stabileste in contractul individual de munc, nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare pe an si nu poate fi acordat diferentiat decat in conditiile exceptionale mentionate mai sus, cand angajatii lucreaza in anumite conditii speciale.


 
 
Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii
 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihna diferentiatcand se acorda co diferentiatconcediu de odihna

Data aparitiei: 08 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Speta: un angajator poate acorda concediu de odihna diferentiat? Nota: 2.5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]