In atentia angajatorilor: 30% din timpul de lucru intr-o unitate protejata ar putea fi facut de catre cei cu dizabilitati

persoane cu dizabilitati muncesclocuri munca persoane dizabilitatiintegrare in munca persoane dizabilitati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Dat fiind faptul ca in Romania exista nu mai putin de 775.000 de persoane cu dizabilitati, luandu-i in calcul doar pe care sunt inregistrati medical, un nou proiect de lege isi propune sa rezolve problema locurilor de munca, in ceea ce ii priveste pe acestia.



Ce se prevede? Actul normativ prevede ca unitatile protejate ar putea fi obligate ca minimum 30% din timpul de lucru sa fie realizat de persoane cu dizabilitati, masura, stipulata intr-un proiect de act normativ, fiind propusa dupa ce tot mai multe firme capusa au ajuns sa obtina profituri fabuloase fara sa-i ajute pe cei in nevoie.

 
 
 
"Unitatile protejate" au ales sa isi dezvolte afacerile la limita legii, nepasandu-le de cei cu dizabilitati

 
 
 
Asadar, o statistica a ultimilor ani arata ca multi patroni de "unitati protejate" iau decizia de a-si dezvolta afacerile la limita legii, profitand de aceste persoane. 


 
 
Daca in anul 2008, in Romania erau 280 de unitati protejate cu 1.027 de persoane cu dizabilitati angajate, in 2015, numarul unitatilor a crescut la 800, dar persoanele cu dizabilitati angajate au ramas la 1.700. 


 
Se pare ca multi angajatori au speculat legea permisiva astfel ca sunt situatii in care o persoana cu dizabilitati ajunge sa lucreze doar cateva ore pe luna, asa ca acestia nu se bucura de beneficiile unor venituri reale, asa cum se preconiza.
 
 
Autoritatile sustin ca au identificat aceasta problema si ca se lucreaza la solutii.

 
 
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati (APD), Mihai Tomescu: "Pe angajare in munca cred ca trebuie sa tragem un semnal de alarma cu privire la aceste unitati protejate si cum putem sa le activam pentru a angaja si mai multe persoane cu dizabilitati in aceasta forma de munca protejata. (…) Am constatat ca daca numarul de unitati a crescut exponential, nu putem spune acest lucru si despre persoanele cu dizabilitati angajate. (...) Minim 30% din timpul de lucru intr-o unitate protejata sa fie realizat de catre persoane cu dizabilitati. Este o conditiei cheie pentru ca in momentul de fata avem autorizate inclusiv unitati protejate care vin sa se autorizeze cu o persoana cu dizabilitati care realizeaza norma de lucru de doua ore pe luna, ceea ce este de neacceptat. Trebuie sa facem un pas inainte daca vrem sa creem niste conditii reale".



 
Proiectul de act normativ se afla acum in etapa de avizare.

 
 
 
In anul 2013 a fost realizat un studiu de Institutul pentru Politici Publice (IPP), iar rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare. Doar 4,6% din persoanele cu dizabilitati din Romania au un loc de munca, in medie unu la suta fiind angajate in institutiile publice.

 

 
In momentul de fata, 97,7% dintre persoanele cu dizabilitati sunt in ingrijirea familiilor si/sau traiesc independent.



 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoane cu dizabilitati muncesclocuri munca persoane dizabilitatiintegrare in munca persoane dizabilitati

Data aparitiei: 05 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia angajatorilor: 30% din timpul de lucru intr-o unitate protejata ar putea fi facut de catre cei cu dizabilitati Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]