In ultimii ani, industria romana a pierdut peste 500.000 de angajati. Care este motivul

industria romana locuri de muncajoburi romaniacriza economica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, sectorul industriei romane a pierdut nu mai putin de 560.000 de angajati, dar comertul si serviciile au reusit sa castige, fiecare, aproximativ 200.000 de angajati.


 
Totusi, conform unor rapoarte ale Institutului National de Statistica (INS), la sfarsitul lunii septembrie, economia Romaniei avea un efectiv total de 4,74 de milioane de salariati, cu 284.000 mai multi decat la inceputul anului 2007.


 
 
Industria prelucratoare a pierdut peste 420.000 de joburi in ultimii zece ani

 
 
 
Asadar, informatiile celor de la INS arata ca, din toate sectoarele industriei, cea prelucratoare a pierdut peste 420.000 de joburi in ultimii zece ani, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in industria textila aici numarulsalariatilor s-a diminuat cu 137.000 de persoane), in fabricarea de masini, utilaje si echipamente (- 88.000 de joburi) si industria metalurgica (-71.000 de joburi). 

 
 
 
De asemenea, diminuari importante s-au inregistrat si in industria extractiva (-84.000 de persoane) si in productia si furnizarea de energie electrica si termica si de gaze (-82.000 de joburi).



 
 
 
„Pierderea sutelor de mii de angajati din industrie se datoreaza inchiderii sau diminuarii drastice a productiei din combinatele industriale din tara. Exista o diferenta semnificativa intre ce a fost si ce este in prezent in special in industria metalurgica si in industria grea, iar pierderile de joburi s-au facut in etape”, a explicat Mirela Marinescu, head of executive search in cadrul firmei de recrutare, informeaza Ziarul Financiar.
 


 
Domeniile in care s-au facut cele mai multe angajari in ultimii zece ani

 
 
 
Daca ar fi sa luam in calcul domeniile in care s-au facut cele mai multe angajari, in ultimii zece ani, de la aderarea Romaniei la UE, am observa ca industria comertului conduce detasat, dat fiind faptul ca in acest sector al industriei s-au angajat mai bine de 750.000 de persoane.


 
 
In acest sens, cresteri importante de personal s-au inregistrat in ultimii zece ani in sectoarele „servicii administrative si activitati de servicii suport” (204.000 de angajati), hoteluri si restaurante (112.000 de angajati), constructii (112.000 de angajati) si  informatii si comunicatii (80.900 de angajati noi). 
 


 
Cresteri importante au mai fost semnalate si in industria auto, unde numarul de angajati a crescut cu circa 80.000 de persoane in ultimii zece ani.


 
 
Pe fondul fluctuatiilor economice, numarul de salariati din sectorul economiei a oscilat in acesti ani, mai ales in primii ani de la aderare, avand in vedere criza economica survenita in Romania la inceputul lui 2008.

 
 
Cel mai mare numar de salariati, in industria economica, s-a inregistrat in luna septembrie a anului 2008 (de 4,834 milioane de persoane), dupa care a scazut vertiginos, ating un minim de 4,095 milioane de persoane, in ianuarie 2011.


 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
industria romana locuri de muncajoburi romaniacriza economica

Data aparitiei: 21 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ultimii ani, industria romana a pierdut peste 500.000 de angajati. Care este motivul Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]