Speta: amenzile primite de angajator pot fi platite de salariati? Ce spune legea?

amenzi angajatorsanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Desigur ca exista foarte multe situatii in care angajatorii sunt trasi la raspundere pentru faptele lor, asa ca, potrivit legislatiei in vigoare, acestia sunt amendati de autoritati.


 
 
Dar ce se petrece atunci cand angajatorii arunca vina asupra salariatilor? Sunt acestia obligati sa plateasca amenzile primite de angajatori?

 
 
Dupa cum era de asteptat, legea NU permite ca salariatii sa fie cei care platesc amenzile primite de angajatori. In cotextul in care angajatorul considera ca un angajat a provocat un eveniment nefavorabil companiei, acesta poate sa-l sanctioneze pe salariat , pentru a recupera paguba, dar respectand prevederile Codului Muncii.
 
 

 
Asadar, pentru ca salariatul sa fie tras la raspundere, conform legii, trebuie ca acesta sa fi produs un prejudiciu semnificativ  in patrimoniul angajatorului, iar fapta sa trebuie sa fie ilicita si sa fie savarsita la locul de munca, in relatie cu munca sa. Desigur trebuie sa se poata demonstra vinovatia salariatului.
 

 
 
Cu alte cuvinte, in cazul in care un angajator vrea sa recupereze de la un salariat prejudiciul produs companiei sale, prin aplicarea unei amenzi, acesta poate ajunge la o intelegere amiabila cu angajatul sau poate lasa o instanta judecatoreasca sa se ocupe de caz.



 
Potrivit Codului Muncii, intelegerea amiabila trebuie comunicata salariatului prin nota de constatare si evaluare a daunei produse de acesta. Desigur, si in acest context, angajatorul ar trebui sa cerceteze situatia cu atentie inainte de a-l trage la raspundere pe salariatul in cauza. 
 


 
Astfel, art. 254 alin. (3),(4) din Codul Muncii: In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii; 
contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.


 
 
In contextul in care se constata ca paguba a fost produsa de mai multi angajati, acestia vor raspunde in masura in care au participat la producerea daunei, conform Codului Muncii.

 
 
 
Ce se petrece daca salariatul isi da demisia, inainte de a plati daunele constatate de angajator?


 
 
Si in aceasta situatie legea este clara. In cazul in care salariatul nu este angajat niciunde, acesta poate fi fortat, prin executare silita, sa plateasca prejudiciul. Dace este deja angajat in alta parte, cel care se va ocupa de aceasta chestiune, adica retinerea salariala, este chiar noul angajator.
 
 

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amenzi angajatorsanctiune disciplinara

Data aparitiei: 16 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Speta: amenzile primite de angajator pot fi platite de salariati? Ce spune legea? Nota: 3.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]