O firma poate suporta cheltuielile de cazare si transport ale unor salariati care lucreaza la alta companie? Li se poate acorda acestora si diurna?

diurna conditiicdecontare transport si cazare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atunci cand o firma din Romania lucreaza intr-o stransa legatura cu o alta organizatie, aflata in afara tarii, exista situatia in care salariatii de la una dintre companii sa lucreze, temporar, pentru cealalta.

 
 
Desigur, va fi nevoie de un contract de colaborare intre cele doua entitati, dar ce se petrece cu cheltuielile de transport, cazare, etc? 

 
 
Vom analiza un caz concret, in acest sens:"Societatea din Romania realizeaza un produs pentru o alta societatea din Romania. Pentru aceasta incheie un contract de colaborare cu o firma din Ungaria care ii trimite 2 angajati timp de 6 zile. Are dreptul firma din Romania sa le plateasca diurna avand in vedere ca nu sunt salariatii ei? Si transportul sunt suportate tot de firma din Romania. Ce document justificativ ar fi necesar pentru ca aceste cheltuieli sa fie deductibile? Sau ar fi suficient sa fie trecut in contractul de colaborare cu firma din Ungaria ca firma din Romania vrea sa suporte aceste cheltuieli?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro

 
 
 
Trebuie specificat inca de la bun inceput ca sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele: cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului, conform normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.

 
 
Astfel, cheltuielile de transport si cazare sunt deductibile daca din contract rezulta ca acestea sunt efectuate in legatura cu lucrari executate de societatea din Romania.

 
 
In acest context, in contractual incheiat cu societatea din Ungaria va fi prevazut ca societatea din Romania suporta cheltuielile de cazare si transport ale celor doi salariati precum si modalitatea de decontare. 


 
 
ATENTIE: In ceea ce priveste diurna, lucrurile stau diferit. Aceasta nu poate fi acordata persoanelor care nu au calitatea de salariat in cadrul unei companii.


 
 
Pretul contractul incheiat cu societatea din Ungaria poate sa cuprinda si aceasta cheltuiala, dar plata diurnei va fi facuta de societatea de acolo.




Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diurna conditiicdecontare transport si cazare

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

O firma poate suporta cheltuielile de cazare si transport ale unor salariati care lucreaza la alta companie? Li se poate acorda acestora si diurna? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]