Sanctiuni disciplinare si consecinte: cand este posibila radierea acestora din dosarul personal al angajatului?

sanctiune disciplinararadiere sanctiuni disciplinaresanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atat timp cat un angajat savarseste anumite abateri disciplinare, angajatorul sau ii poate aplica o sanctiune, care va fi in concordanta cu fapta savarsita de salariatul cu pricina.


 
 
Orice companie angajatoare trebuie sa fie familiarizata cu santiunile disciplinare pe care le poate aplica unui angajat, asa cum prevede Codul Muncii. Conform art. 248 un angajator poate apela la: avertismentul scris; retrogradarea din functie, reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%; reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%; desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. 

 
 
 
ATENTIE: In afara de avertismentul scris, nicio alta sanctiune enumerata mai sus nu este posibila, fara o cercetare disciplinara, in acest sens. 
 


 
Asa ca, pentru efectuarea cercetarii disciplinare, orice angajator trebuie sa aiba in vedere ca angajatul trebuie convocat in scris, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

 
 
"In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este", conform Codului muncii.

 
 
Ce se petrece in cazul in care un salariat a fost deja sanctionat disciplinar? Aceasta poate fi radiata din dosarul personal?

 
 
Potrivit art.248 din Codul Muncii, angajatul are sansa de a-si indrepta greseala, acesta precizand ca: "sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa".

 
 
Este demn de mentionat ca radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa în forma scrisa. Dar chiar si in lipsa deciziei angajatorului radierea are loc, intervine de drept, dar nu este constata printr-un document.


 
 
Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii


 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctiune disciplinararadiere sanctiuni disciplinaresanctiune disciplinara

Data aparitiei: 08 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanctiuni disciplinare si consecinte: cand este posibila radierea acestora din dosarul personal al angajatului? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]