Sporuri salariale pentru cei care lucreaza in weekend. Cum se stabilesc

spor weekendsporuri salarialeangajati lucreaza weekendmunca weekend
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cei care lucreaza in timpul zilelor de repaus, cum sunt  zilele de sambata si duminica, trebuie sa beneficieze de anumite sporuri salariale de la angajatori.

Cum se stabilesc aceste sporuri de weekend?

"O societate doreste sa presteze ocazional ore de weekend ( depinde de fluctuaţia comenzilor ) pentru care se va acorda un spor la salariu care trebuie precizat in CIM. Firma doreste sa plateasca un spor de 75% la salariu pentru orele lucrate in weekend. Cei de la ITM au zis , ca sporul de repaus saptamanal se calculeaza la salariul de baza odata ( nu conteaza daca intr-o luna se lucreaza o sambata sau 3 de exemplu), ceea ce n-ar fi corect.Dupa parerea Dvs. ar fi legal sa calculam sporurilor in funcţie de numarul orelor lucrate in weekend?" se intreba cineva, in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro


Conform art. 137 alin. (2) aceste sporuri de weekend se stabilesc prin contractul individual sau colectiv de munca, mentionandu-se daca sporul se aplica la salariul brut de incadrare indiferent de cate ore a lucrat in weekend sau se calculeaza raportat la numarul de ore lucrate in weekend, legea neprevazand nimic in acest sens.

Legea stabileste numai obligatia de a acorda un spor pentru situatia in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica lasand partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Sporul se va inregistra in Revisal daca salariatii nu desfasoara activitate ocazionala in zilele de sambata.

Prin urmare, cata vreme legiutorul nu a impus nicio conditie in acordarea sporului pentru repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica ci doar a prevazut ca trebuie negociat, nu se poate spune ca nu este legal ca cele doua parti sa stabileasca acordarea acestuia in functie de numarul de ore lucrate.

ATENTIE: Avand in vedere ca acest spor compenseaza faptul ca salariatul nu beneficiaza de repaus saptamanal in zilele de sambata si duminica ci in alte zile, cuantumul acestuia nu ar trebui sa fie calculat in functie de numarul orelor lucrate in zilele de sambata si duminica.

In acest sens, atat timp cat salariatul lucreaza sambata societatea are obligatia sa acorde acestuia atat doua zile libere consecutive pentru repaus saptamanal cum ar fi duminica si luni, dar se acorda si sporul pentru zilele de repaus saptamanal.

Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor weekendsporuri salarialeangajati lucreaza weekendmunca weekend

Data aparitiei: 02 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporuri salariale pentru cei care lucreaza in weekend. Cum se stabilesc Nota: 4.2 din 5 - 22 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]