Perioada de doctorat este considerata vechime in munca?

vechime in muncaperioada doctoratvechime in munca doctorat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este important de lamurit ca atestarea vechimii in munca reprezinta un element foarte important atunci cand vorbim despre calcularea pensiei sau obtinerea indemnizatiei de somaj.

Daca este sa discutam despre atestarea vechimii in munca, trebuie luat in calcul ca aceasta necesita eliberarea adeverintei de vechime, ce cuprinde perioadele in care salariatii au fost angajati cu contract de munca.

Pana in anul 2011, vechimea in munca era inclusa in cartea de munca, dar din ianuarie 2011, prin HG nr. 500/2011, acest document a fost inlocuit de REVISAL, care permite evidenta strict electronica a muncii si in care angajatorii trebuie sa-si inregistreze toti salariatii.

Cine nu are suficienta vechime in munca, poate rasufla linistit, deoarece vechimea in munca poate fi cumparata. Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca "persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia". Mai multe despre cumpararea vechimii in munca poti citi aici.

Totusi, sunt anumite situatii in care salariatii nu stie exact daca o perioada se considera sau nu ca fiind vechime in munca.

"As dori sa stiu daca se considera vechime in munca durata celor 4 ani in care am fost doctorand cursuri de zi, in prezent detin titlul onorific de doctor in istorie. Vreau sa ma inscriu la un concurs pentru ocuparea postului de cercetator stiintific la un muzeu si conform legislatiei am nevoie de minim 2 ani in domeniu sau invatamint superior sau 4 ani in alte domenii." (PortalInstitutiiPublice.ro)


Ei bine, este demn de stiut ca aceasta perioada, in care o persoana realizeaza doctoratul, beneficiaza de anumite facilitati. In acest sens, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale, conform prevederilor art. 164 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011.

Asadar, legea asimileaza intreaga perioada de derulare a doctoratului vechimii in munca, chiar si in situatia in care studentul-doctorand nu are incheiat un contract individual de munca cu o scoala doctorala, ci isi desfosoara aceasta activitate in temeiul contractului de studii doctorale.


Mai multe despre acest vechimea in munca poti citi pe PortalInstitutiiPublice





NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechime in muncaperioada doctoratvechime in munca doctorat

Data aparitiei: 31 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Perioada de doctorat este considerata vechime in munca? Nota: 3.31 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]