Modificari in domeniul voluntariatului: ce nu mai sunt obligate sa faca organizatiile non-guvernamentale

voluntariat obligatiiobligatii organizatii voluntariatvoluntariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru organizatii non-guvernamentale, institutii si voluntari, in contextul in care anumite obligatii ale acestora au fost eliminate.

Este vorba despre permiterea acestor organizatii de a stabili de comun acord, daca bugetul poate sau nu sustine decontarea transportului, meselor si a cazarii celor care, intr-adevar, doresc sa ofere ajutor comunitatilor locale sau doresc sa acumuleze experienta necesara.

In acest sens, recent a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea nr. 175/2016, pentru modificarea art. 15 din Legea nr. 78/2014, privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania.

Legea in discutie are ca obiect de reglementare modificarea art.15 din Legea nr.78/2014, vizeaza eliminarea OBLIGATIEI si instituie POSIBILITATEA ORGANIZATIEI-GAZDA de a suporta:

- cheltuielile de hrana, cazare si transport pentru voluntar in desfasurarea activitatii sale de voluntariat, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie.

- de a suporta alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea activitatii de voluntariat, cu EXCEPTIA celor aferente muncii prestate de catre voluntar in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie.


ATENTIE: Voluntarul poate RENUNTA atat la cheltuielile de hrana, cazare si transport, cat si la cele suportate cu ocazia desfasurarii activitatii de voluntariat – altele decat cele aferente muncii prestate – renuntare ce se realizeaza printr-o declaratie pe propria raspundere, aprobata de conducerea organizatiei-gazda.

Facem precizarea ca, pentru a asigura protectia voluntarului, legiuitorul a decis sa mentina OBLIGATIA organizatiei-gazda de a asigura desfasurarea activitatilor sub conducerea unui coordonator de voluntari, cu respectarea conditiilor legale privind securitatea si sanatatea in munca, in functie de natura si de caracteristicile activitatii respective.

In acest context, la solicitarea voluntarului, organizatia-gazda poate incheia contract de asigurare impotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri ce decurg din natura activitatii, in functie de complexitatea activitatii la care participa acesta si in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
voluntariat obligatiiobligatii organizatii voluntariatvoluntariat

Data aparitiei: 19 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificari in domeniul voluntariatului: ce nu mai sunt obligate sa faca organizatiile non-guvernamentale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]